Slack

Från Stockholm Makerspace Wiki

Slack (Searchable Log of All Conversation and Knowledge) är ett chat/samarbetsverktyg.

Makerspace har en Slack där det finns kanaler för chat och diskussion om olika rum och andra ämnen. En kanal kan jämföras med ett chatrum/forum där inlägg kan skrivas och andra kan svara i form av en kommentarstråd. Det finns även möjlighet till direktmeddelanden mellan enskilda personer eller om man vill skapa en gruppchatt.

Slack är det främsta kommunikationsmedlet mellan föreningens medlemmar och kan användas till att ställa frågor och diskutera både egna projekt, föreningens varande och utveckling, event och mycket mer.

Registrering

För att gå med kan man gå till följande länk.

Join Stockholm Makerspace Slack

Kanaler

Det finns många kanaler i vår Slack. Det finns t.ex. kanaler specifika för rum (#trärummet, #elektronikrummet, ...), men även maskiner (#3d-skanner, #laserskärare, ...), intresseområden (#events, #projekt, ...), funktioner, o.s.v.

För att ta del av konversationerna i fler än de förinställda kanalerna (#announcements, #events, #general, #project, #random) så måste man själv gå med i dem.

Gå med i en kanal

För att gå med i fler kanaler måste man gå in på "# Channels", och välja "Join" på den kanal man vill gå med i.

Notiser

Man kan ställa in vilka kanaler och meddelanden man vill få notiser för. Det är användbart för att t.ex. direkt se när det annonseras nya kurser i #events-kanalen, eller se när det diskuteras i din favoritkanal.

Bokmärken och pins

Huvudet av kanalen #events som innehåller ett bokmärke och fyra fastnålade konversationer

I huvudet av kanaler kan man med fördel lägga in bokmärken som är relevanta. Det kan vara länkar till olika webbsidor som har relevant information, eller så kallade pins (d.v.s. fastnålade konversationer) i kanalen som är bra att enkelt kunna återkomma till.

Riktlinjer

Svara i trådar

Om någon t.ex. ställer en fråga så svarar man i en tråd på meddelandet. Man svarar inte med ett nytt meddelande i kanalen.

Syfte: För att möjliggöra att endast relevanta notiser skickas till dem som är intresserade av meddelanden.

Hur notiser för trådar fungerar: Man får notiser för trådar som man själv tagit del av.

Men man kan också aktivt välja att följa fler. Det gör man genom att välja ett meddelande, trycka på ... (de tre punkterna) och välja "Get notified about new replies". På samma sätt kan man sluta följa en tråd som man inte längre vill få notiser för.

Skicka meddelanden i relevant kanal

För att nå rätt personer, och få bästa möjliga svar, se till att skicka meddelandet i rätt kanal.

  • Rum: Om frågan hör till ett specifikt rum, ställ den då i kanalen för rummet (alla rum har egna kanaler).
  • Maskin: Om frågan hör till en specifik maskin, kolla om det finns en kanal för den i kanal-listan och ställ den där.
  • Funktion: Om frågan hör till Makeradmin / Medlemsbåset / Wikin / IT, ställ frågan i respektive kanal.
  • Om frågan inte passar i någon specifik kanal så kan man ställa den i #general

Pinga för att nå rätt personer

Genom att pinga så kan man se till att nå specifika personer och visa vem man pratar med. Men det används också för att få mångas uppmärksamhet.

  • @here används för att notifiera alla i en kanal. En notis skickas bara till de som är "aktiva" för tillfället. @here bör nästan alltid användas istället för @channel om det inte något är brådskande som måste nå alla i kanalen. Då ser man till att endast notifiera personer som är aktiva i kanalen.
  • @styrelsen används om man vill nå styrelsen
  • Om man behöver få med en specifik person i konversationen kan man med fördel pinga dem direkt genom att skriva ett snabel-A och sedan personens namn för att söka upp dem. T.ex. @adam @eva