Hej

Från Stockholm Makerspace Wiki

(Read this page in English).

Hej nya medlem! :D

Tack för att du är med i Stockholm Makerspace! Tillsammans hjälps vi åt att förbli en självständig och medlemsdriven fristad för gemenskap och skapande. Allt i Stockholm Makerspace är byggt, köpt, dit-kört och renoverat av medlemmar som du och jag. Ingen får lön och vi får inga bidrag. Anledningen till att vi kan betala hyran är för att vi alla hjälps åt genom att betala medlemsskap. Det är fantastiskt vad vi kan skapa tillsammans!

Om du tycker att det finns något som kan utvecklas så är du varmt välkommen att engagera dig i driften av vår förening.

Att allt på spacet görs av medlemmar ger mycket frihet, men med detta kommer också en del ansvar för dig som medlem. Vi hjälps alla åt med städningen av spacet, att reparera maskiner som gått sönder, och att hålla spacet trevligt och välkomnande för alla medlemmar.

Slack

Slack är ett chatverktyg som används mycket i föreningen. Vi har en Slack där det går att diskutera pågående projekt, ställa frågor, hitta hjälp, med mera. Det finns specifika kanaler för olika maskiner och rum. Instruktioner för hur du kommer igång med Makerspace Slack. Kom gärna och säg hej.

Två typer av medlemskap

Grundmedlem

Som medlem i föreningen är du välkommen på kurser och workhops som vi arrangerar, samt årsmötet. Vill du utföra självständigt arbete i lokalen så ska du skaffa Makerspace Access.

Makerspace Access

För medlemmar med makerspace access är lokalen öppen dygnet runt, året runt, men för att komma in första gången så måste du komma på en medlemsintroduktion. Vi använder inga fysiska nycklar utan använder ett system, Accessy, via din smartphone. Du kan läsa mer om det och vilka telefoner som stöds under vår wiki sida för Accessy.

Medlemsintroduktioner äger rum ungefär varannan vecka, och datum hittar du i vårt kalendarium. För att få tillgång till lokalen måste du skriva under ett avtal där du ålägger dig att följa våra lokalregler, samt visa ID.

Jag vill gå kurs! När är det kurs?

All verksamhet bedrivs av volontärer, som du och jag. Vi hjälps åt att lära varandra maskinerna så att alla kan utföra självständigt arbete. Man delar vad man kan, och ber om hjälp om man kör fast. Några saker måste man gå kurs för att kunna använda: t.ex. svets, laserskäraren och resin-printern. Kurser annonseras på Slack i kanalen #events och läggs in i kalendern. Det finns ingen kö, först till kvarn gäller.

Jag är jätteduktig på en sak. Får jag hålla kurs i saken?

Absolut. Säg till på Slack, eller maila styrelsen på [email protected], så pratar vi upplägg, anmälan och sätter in kursen i kalendariet. Vi i styrelsen hjälper gärna till och stödjer dig om du känner dig osäker. Du kan även kolla av intresse genom att posta om saken i Facebookgruppen eller på Slack först.

Min Makerspace Access håller på att ta slut, måste jag komma förbi för att få tillgången aktiverad?

Nej. När du förnyar din makerspace access så uppdateras din tillgång till lokalen direkt.

Vad är mitt medlemsnummer, och hur lång tid till mitt medlemskap aktivt?

Kolla din alldeles egna medlems-sida.

Jag saknar en sak. Kan jag köpa in saken?

Väldigt ofta ja! Inköp till föreningen ska vara demokratiska i så stor utsträckning som möjligt. Vi har tyvärr bara 350m2 utrymme och det är proppfullt med saker, så donationer och inköp måste godkännas av styrelsen innan inköp och transport sker till lokalen. Om man vill få ersättning för utlägg som görs för vår gemensamma maskinpark så behöver du få inköpet godkänt av styrelsemedlem eller inköpsansvarig innan inköp. Kvittot måste sparas och skickas till kassören enligt våra rutiner för Redovisning av Utlägg, så att vår kassör kan bokföra föreningens kostnader på ett korrekt sätt. Vid dyrare inköp så behöver styrelsen sammanträda för att ta gemensamt beslut innan inköp kan göras.

Får jag göra en prototyp på Stockholm Makerspace?

Ja, i mån av plats och om du inte säljer prototypen. Du ska heller inte ha bolagiserat ännu. Stockholm Makerspace är en ideell förening. För att kunna fortsätta vara det så får vi inte bedriva kommersiell verksamhet. Det betyder att du inte får göra produkter till försäljning.

Är det sant att jag får ha min alldeles egen låda här?

Yes! Köp din egen förvaringsbox med måtten 50x39x26 cm (32L). Märk den med ditt namn och medlemsnummer och ställ den på en fri plats på hyllplanen i korridoren. Lådan finns ex vis på Clas Ohlson.

Jag bygger något större än labblådan, var ska jag förvara det?

Det finns ett par dedikerade hyllor för större projekt i lagerrummet. Där kan du, i mån av plats, förvara ditt projekt i ett par veckor när du jobbar på det, eller max 60 dagar. Ditt projekt ska vara märkt med en etikett från Memberbooth (datum, medlemsnummer och namn), annars försvinner det. Plats är en bristvara, så se till att ta hem projekt när du inte aktivt arbetar på dem. Vi har också plats för skivor av plywood, akryl och liknande mittemot laserskäraren i workshop-rummet. Mer information om förvaring finns under medlemsförvaring.

Jag lämnade mitt projekt på ett bord över natten och sen var det borta!

Lämnar du saker på spacet så ska det vara i din labblåda, i en projekthylla, eller annat dedikerad förvaringsutrymme. Dessutom så måste det vara tydligt uppmärkt (se medlemsförvaring). Lämnar du något som inte är uppmärkt så finns det en stor risk att det slängs, eller så kan det flyttas till en Lost&Found-låda.

Vi har en städare som vi betalar en ansenlig summa för att våttorka golv och bord varje vecka. Men han rör inte bord med saker på, och städar inte golv där det står saker. Det är därför jätteviktigt att du städar undan efter dig, så att vi kan ha en gemensam, ren lokal.

Jag är hungrig

Stockholm Makerspace erbjuder ett pentry med en kaffekokare och en mikrovågsugn. Du kan också köpa färdigmat på The Coffice över gatan, eller på 7-Eleven eller T-Snabben nere vid Östra Station.

Stockholm Makerspace medlemmar har tyvärr inte längre tillgång till AWL:s kök. Mer information finns på sidan AWL köket.

Hur funkar styrelsen?

Styrelsen arbetar ideellt och möts ungefär 1 gång i månaden. Då går man igenom ekonomi, kommande medlemsintroduktionsdatum, eventuella problem och tar beslut kring större inköp. Om du vill kontakta styrelsen så maila [email protected].

Vad är det för kameror som sitter uppsatta i rummen?

Föreningen har kameraövervakning med inspelning.

Ok. Var får jag reda på mer?

  1. Föreningen använder även Slack med många kanaler. Här kan du ställa frågor, hitta hjälp, med mera. Instruktioner för hur du kommer igång med Makerspace Slack
  2. I Kalendariet ser du events och kommande medlemsintroduktioner.
  3. Vi skickar ut Nyhetsbrev till alla medlemmars email (utkommer sporadiskt).
  4. Hemsidan innehåller länkar och info.
  5. Den här wikin innehåller allmäna frågor & svar, en lista över inventarier samt hjälp och info per maskin (exempelvis vilka parametrar du behöver per material i laserskäraren).
  6. Köp saker i vår webbshop (ladda på medlemskap, köp material, betala laser-tid, osv.)
  7. Föreningens regler och medlemsavtal finns samlade här.


Varmt välkommen till Sveriges största medlemsdrivna verkstad!