Makerspace FAQ: Skillnad mellan sidversioner

Från Stockholm Makerspace Wiki
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
(117 mellanliggande sidversioner av 19 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Här är svar till några av de vanligaste frågorna vi får.
Här är svar till några av de vanligaste frågorna vi får.


== Besöka Stockholm Makerspace ==
See this page in English: [[Makerspace FAQ, English]].
=== Öppet hus ===
 
'''När är nästa öppna hus?'''
==Kontakta Stockholm Makerspace==
'''''Innan du kontaktar oss för att ställa en fråga så önskar vi att du tittar i FAQn nedan, där vi har listat de vanligaste frågorna med tillhörande svar,'''''
 
===Frågor till styrelsen===
'''Stockholm Makerspace drivs helt ideellt, det innebär att föreningen inte har några anställda utan vi gör allt på vår fritid. Därför kan det ibland ta lite tid för oss att svara på olika förfrågningar.<br>'''<span style="color: red">'''''Det innebär också att vi INTE tar emot frågor via telefon.'''''</span>
 
Du når styrelsen enklast direkt via mail [mailto:info@makerspace.se info@makerspace.se]. Vi föredrar mailkontakt eftersom att vi gemensamt sköter mailen i styrelsen.
 
===Övriga frågor===
Om du har frågor som inte är riktade specifikt till styrelsen utan som lika gärna kan besvaras av andra medlemmar, då rekommenderar vi att du ställer frågan i vår [[Slack]].
 
===Sociala medier===
Vi finns på [https://www.facebook.com/Stockholm.Makerspace Facebook], [https://www.instagram.com/stockholmmakerspace/ Instagram], [https://www.youtube.com/user/StockholmMakerspace YouTube],  [https://twitter.com/sthlmmakerspace Twitter] (ej aktiva) & [https://www.linkedin.com/groups/4952212 LinkedIn] (ej aktiva)
 
==Besöka Stockholm Makerspace==
 
===Jag vill se lokalerna innan jag blir medlem===
'''- Kan jag komma och titta på lokalerna och vad som finns innan jag blir medlem?'''
 
Är du intresserad av vilka maskiner och utrustning som finns? [[Maskiner och inventarier]] har många maskiner, apparater och vissa verktyg dokumenterade. Det finns ingen garanti för att en specifik maskin är i drift eller ens finns kvar då allt sköts om av frivilliga. Se även [[Makerspace FAQ#Öppet hus|Öppet hus]].
 
===Öppet hus===
'''- När är nästa öppna hus?'''


Vi arrangerar ett större öppet hus ungefär 2 gånger per år där vi visar upp lokalen för allmänheten, i övrigt så har vi inga regelbundna öppna hus.
Vi arrangerar ett större öppet hus ungefär 2 gånger per år där vi visar upp lokalen för allmänheten, i övrigt så har vi inga regelbundna öppna hus.


Om du är intresserad av att bli medlem och vill titta på lokalerna så är du välkommen att komma förbi under till exempel en arbetskväll (se kalendariet), ta dig en titt i lokalen och prata med dom som är där.
Om du är intresserad av att bli medlem och vill titta på lokalerna så är du välkommen att komma förbi under till exempel en arbetskväll eller medlemsintroduktion (se [http://www.makerspace.se/kalendarium kalendariet]), ta dig en titt i lokalen och prata med de som är där.


'''Jag vill se om Stockholm Makerspace är en bra lokal för att jobba mitt projekt. När kan jag komma förbi och se på lokalen?'''
När du kommer hit så finns det en dörr kortsidan av huset och där sitter det en ringklocka som går ner till spacet.


Se ovanstående fråga om öppet hus.
===Studiebesök===


=== Studiebesök ===
'''- Vi är ett företag/organisation som vill gärna komma på studiebesök på Stockholm Makerspace.'''


'''Vi är ett företag/organisation som vill gärna komma på studiebesök på Stockholm Makerspace.'''
Ett studiebesök för en grupp personer inkluderar en introduktion av Stockholm Makerspace och makerrörelsen, tidsåtgång runt 30-40 minuter samt en rundvisning i lokalerna och frågestund tar ungefär 1,5-2 timmar och kostar 5 000 SEK. Om det låter intressant för er, vänligen kontakta Styrelsen på [mailto:info@makerspace.se info@makerspace.se]. Vi kan naturligtvis anpassa besökens tema efter vad ni är intresserade av. Stockholm Makerspace har inga anställda, vi driver hela föreningen ideell basis och får många förfrågningar. Det är därför inte säkert att vi har möjlighet att ta emot ert studiebesök på den tid ni önskar, men vi diskuterar gärna kring tider.


En studiebesök för 1-25 personer som inkluderar en introduktion om Stockholm Makerspace och makerrörelsen på runt 30-40 minuter, en rundvisning i lokalerna och en frågestund tar ungefär 1,5-2 timmar och kostar 5 000 SEK. Om det låter intressant för er, vänligen kontakta Styrelsen på info@makerspace.se. Vi kan naturligtvis anpassa besökens tema efter vad ni är intresserade av. Stockholm Makerspace har inga anställda, vi driver hela föreningen på ideell basis så det är inte säkert att vi har möjlighet att ta emot ert studiebesök på den tid ni önskar. Men vi diskuterar gärna kring tider.
'''- Vi har/vill starta verksamhet X. Vi skulle vilja komma förbi för att prata och dela med oss av erfarenheter?'''


'''Vi har/vill starta verksamhet X, vi skulle vilja komma förbi för att prata och dela med oss av erfarenheter?'''
Eftersom vi är en gräsrotsrörelse som drivs helt ideellt prioriterar vi att stötta andra ideella initiativ. Vi vet hur svårt det är att driva upp ett Makerspace från grunden utan stöd och vi vill därför gärna hjälpa andra i samma situation.


De flesta frågor vi får av denna typ kommer från statligt eller kommunalt finansierade verksamheter som vill komma på gratisbesök under kontorstid.
''Initiativ med en finansiär i ryggen som vill lära sig av oss får boka studiebesök enligt ovan. Detta inkluderar kommunala och landstingsfinansierade verksamheter.''
==Bli medlem==


Eftersom vi är en gräsrotsrörelse som drivs helt ideellt prioriterar vi att stötta andra ideella initiativ. Vi vet hur svårt det är att driva upp ett Makerspace från grunden utan stöd och vi vill därför gärna hjälpa andra i samma situation. Initiativ med en stark finansiär i ryggen som vill lära sig av oss får boka studiebesök enligt ovan.
'''- Hur kommer jag igång med att skapa saker på Stockholm Makerspace?'''
== Bli Medlem ==


'''Hur kommer jag igång med att skapa saker Stockholm Makerspace?'''
Känns det som Stockholm Makerspace är stället du vill skapa dina projekt samt träffa andra trevliga makers på? Är du dessutom över 16 år? I så fall så rekommenderar vi följande:


Känns det som Stockholm Makerspace är stället du vill skapa dina projekt samt träffa andra trevliga makers? Vi rekommenderar:
*Kortfattad snabbguide:
*Köp ett [http://makerspace.tictail.com/product/startpaket startpaket], vilket ger en bra rabatt på årets medlemskap samt 2 månaders access till Makerspacet.  
*#Köp ett [https://medlem.makerspace.se/shop/register startpaket] som ger en bra rabatt på ett års basmedlemsskap samt 2 månaders makerspace-access.
**Kortfattad snabbguide:
*#Installera [[Accessy]] och registrera ett konto om du inte redan har ett.
***Steg 1- köp ett [http://makerspace.tictail.com/product/startpaket startpaket].  
*#Kom förbi på en medlemsintroduktion (se [http://www.makerspace.se/kalendarium kalendariumet]) för att skriva på medlemsavtalet som ger dig 24/7 access till spacet.
***Steg 2- kom förbi på en nyckeltutlämning (se [http://www.makerspace.se/kalendarium kalendariumet]) för att få din labbnyckel som ger dig 24/7 access till spacet.  
*#Gå på en workshop, stäm träff med någon på [[Slack]], eller bara börja skapa ditt drömprojekt!
***Steg 3- kom till ett 'Just Make It' event, gå på en workshop, eller bara kom till lokalen för att lära känna några andra och/eller börja skapa ditt dröm projekt!
*#[[Hej|Kolla in medlemsguiden]] till hur Stockholm Makerspace funkar.
*Om du använder Facebook, så har vi också ett aktiv [https://www.facebook.com/groups/makerspace.se/ medlemsgrupp] du kan delta i. Denna är även den mest uppdaterade källan för nyheter och event.
*Bli medlem på [[Slack]] där vi har kanaler för olika rum och maskiner på spacet, samt annonserar workshops.
*Titta på wiki-sidan [[Maskiner och inventarier]], för att se lite vad vi har och ibland även hur man använder saker.
*Titta på wiki-sidan [[Maskiner och inventarier]], för att se lite vad vi har och ibland även hur man använder saker.
==  Använda lokalen och dess utrustning ==
'''Finns det personal på plats som kommer lära mig hur jag använder maskinerna?'''


Nej, Stockholm Makerspace är en ideell förening utan några anställda, i grunden är du själv ansvarig för att lära dhig att använda utrustningen på ett korrekt sätt. Våra medlemmar är dock för det mesta väldigt vänliga och hjälpsamma av sig, så bara du är trevlig, nyfiken och frågar brukar det lösa sig :-)
===Vad kostar det?===
 
Läs mer om våra medlemskap och aktuella priser här: https://www.makerspace.se/medlemskap
 
====Basmedlemsavgift====
Alla medlemmar betalar en basmedlemsavgift. Som medlem i föreningen får du nyhetsbrev och rösträtt på årsmöten. Du får också möjlighet att delta i de workshops och kurser vi arrangerar samt möjlighet att köpa makerspace-access.
 
Som medlem utan makerspace-access har du ingen tillgång till att använda lokalen utöver arrangerade workshops och kurser.
 
====Makerspace Access====
När du är medlem och vill få access till att använda lokalen så har du möjlighet få tillgång till lokalen genom att betala en makerspace-access-avgift.
 
Då får du en egen nyckel via din mobiltelefon, möjlighet att använda alla maskiner (som inte kräver ytterligare kurs) och att förvara dina projekt i Makerspacet.
 
===Makerspace access===
'''- Jag är ny medlem och betalade online, vad gör jag nu för att få tillgång till lokalen?'''
 
Du behöver skriva under medlemsavtalet och gå en introduktion på en så kallad ''medlemsintroduktion'' innan du får börja nyttja lokalerna. Du hittar nästa planerade medlemsintroduktion i [https://www.makerspace.se/kalendarium kalendariet].
 
'''- Jag vill få tillgång till lokalen. Finns det någon möjlighet att få min nyckel aktiverad innan nästa medlemsintroduktion?'''
 
Nej, man behöver skriva på medlemsavtalet samt få en rundvandring av lokalerna. Detta kan man endast göra vid schemalagda medlemsintroduktioner. Dels för att vi behöver hitta volontärer som kan hjälpa till med introduktioner av föreningen, samt styrelsemedlemmar som kan vidimera medlemsavtalen.
 
'''- När är nästa medlemsintroduktion?'''
 
[https://www.makerspace.se/kalendarium Titta i kalendariet]. Det är den kanalen som gäller för att kommunicera framtida tillfällen.
 
'''- Jag hittar ingen medlemsintroduktion i kalendariet?'''
 
Då finns det ingen schemalagd just nu, och därmed kan ingen svara på när nästa är. Titta tillbaka om några dagar så kommer det säkert finnas nya medlemsintroduktioner schemalagda.
 
'''- Får jag använda lokalerna om min nyckel inte är aktiverad?'''
 
Om du vill jobba ditt eget projekt måste du köpa makerspace-access.
 
'''- Vad är det för åldersgräns för att bli medlem?'''
 
Du kan bli medlem från och med att du fyller 16 år.
 
'''- Får jag ta med barn och ungdomar till lokalen, behöver dom ett eget medlemskap?'''
 
Barn och ungdomar upp till 16 år behöver inget eget medlemskap. De skall alltid vara tillsammans med ansvarig myndig person när de är på spacet. Du har som ansvarig myndig person ansvar för allt barnet/ungdomen gör och att hen inte skadar sig själv eller något.
 
Barn över 16 år ska ha ett eget medlemskap om dom ska vara med och bygga saker i lokalen.
 
'''- Får jag som medlem ta med en kompis till lokalen?'''
 
Du får ta med en kompis som gäst enstaka gånger för att visa dom lokalen, men ska din kompis vara där med dig och arbeta på ett projekt skall hen också skaffa ett medlemskap. Du ansvarar till 100% för alla gäster du släpper in på spacet.
 
'''- Finns det plats för fler medlemmar? Är det väntetid för att få bli medlem?'''
 
Det finns absolut plats för fler medlemmar. Vi lever efter devisen att om det för många aktiva medlemmar så är det ett lyxproblem som bör lösas med att föreningen utökar sina lokaler och resurser.
 
Vid ett besök kan det se lite trångt ut i hyllan för medlemmars förvaringslådor, men lådor rensas kontinuerligt ut enligt gällande medlemsavtal.
 
'''- Om jag betalar för fler månader med makerspace access, börjar de räkna ner direkt?'''
 
Dina månader börjar räknas ned direkt när du köper dem.
De börjar dock inte räkna ner innan du har gått en medlemsintroduktion.
 
===Företag & tjänster===
'''- Kan mitt företag/organisation bli medlem och tillverka våra prototyper på Stockholm Makerspace?'''
 
Nej, vi accepterar endast privatpersoner som medlemmar och tillverkning för kommersiell verksamhet är inte tillåten på Stockholm Makerspace. Vi hänvisar er i stället till att ta kontakt med tex [http://toolspace.se ToolSpace] eller [http://prototal.se Prototal]
 
'''- Kan mitt företag komma på ett inspirationsbesök till Stockholm Makerspace?'''
 
Se sektionen om studiebesök ovan.
 
'''- Jag har problem med sak X, kan ni laga den / Jag vill få tjänst X utförd mot betalning / Kan ni tillverka en prototyp åt mig?'''
 
Om du vill att någon annan ska göra något åt dig är det troligtvis ingen tjänst som Stockholm Makerspace erbjuder. Vår verksamhet bygger på att du blir medlem och gör saker själv. Vi har inga anställda och agerar inte någon form av kompetensförmedling.
 
==Lokalen och dess utrustning==
 
===Öppettider===
'''- Vad har lokalen för öppettider?'''


Det finns några maskiner som vi kräver att du deltar i en intro-workshop för att få använda, till exempel vår laserskärare. Dessa kurser/workshops utannonseras i vårt [http://www.makerspace.se/kalendarium kalendarium] och i vår [https://www.facebook.com/groups/makerspace.se/ facebookgrupp], ser du ingen där så finns det helt enkelt ingen schemalagd under den närmaste tiden och du får själv hålla koll så att du ser när dom utannonseras. Observera att dessa workshops '''alltid''' kräver att du anmäler dig i förväg.
För medlemmar med makerspace access är lokalen alltid öppen, du får en egen nyckel och kan komma och gå som du vill under tiden du har ett aktivt makerspace access medlemskap.


'''Kan jag få hjälp med X till mitt projekt?'''
===Maskiner & verktyg===
'''- Finns det personal på plats som kommer lära mig hur jag använder maskinerna?'''


Det finns ingen som är på spacet endast för att hjälpa dig (se ovanstående fråga), men om du pratar med andra labbmedlemmar på spacet eller ställer en fråga i vår [https://www.facebook.com/groups/makerspace.se/ facebookgrupp] så kan det mycket väl finnas någon annan medlem som kan hjälpa dig att komma igång så att du kan göra det själv.
Nej, Stockholm Makerspace är en ideell förening utan några anställda. Du är själv ansvarig för att lära dig att använda utrustningen på ett korrekt sätt. Våra medlemmar är för det mesta väldigt vänliga och hjälpsamma av sig, så bara du är trevlig, nyfiken och frågar så brukar det lösa sig. Du kan skriva ett inlägg i vår [[Slack]] eller fråga andra medlemmar som befinner sig i lokalen, samt lära dig från information på denna wiki eller andra webbsidor.


'''Hur fungerar det med förbrukningsmaterial?'''
'''- Får jag använda alla maskiner utan någon speciell utbildning?'''
 
Det finns några maskiner som vi kräver att du deltar i en intro-kurs/workshop för att få använda, till exempel vår [[Redsail Laser|laserskärare]]. Detta står då på maskinens skylt. De flesta [[:Category:Obligatorisk Introkurs|maskinerna som kräver introkurs]] finns listade här på wikin. En del av maskinerna har en onlinekurs och då finns det en QR-kod på maskinen att skanna med mobilen. Övriga kurser/workshops utannonseras i vårt [http://www.makerspace.se/kalendarium kalendarium] och på vår [[Slack]]. Ser du ingen där så finns det helt enkelt ingen schemalagd under den närmaste tiden och du får själv hålla koll så att du ser när dem utannonseras. Observera att dessa workshops '''alltid''' kräver att du anmäler dig i förväg.
 
Läs mer om Workshops och aktiviteter nedanför.
 
Det finns ytterligare en kategori av maskiner och dessa kräver att du har tillräcklig kunskap och kan använda maskinen säkert. Dessa är märkta på maskinskyltarna och finns även [[:Category:Kunskaps- och säkerhetskrav|listade här på wikin]].
 
Resten av maskinerna får du använda så länge som du kan göra det på ett säkert sätt utan att skada dig själv, någon annan eller maskinen.
 
'''- Hur fungerar det med bokning av maskiner?'''
 
För de flesta maskiner gäller principen "först till kvarn" och att dela med sig på ett schysst sätt, och därmed ingen form av förbokning.
 
Det finns ett par undantag från detta, tex [[Redsail Laser|Laserskäraren]], som kräver att du bokar tid i förväg. I sådana fall så står detta på maskinens wiki-sida.
 
'''- Hur fungerar det med förbrukningsmaterial?'''


Grundregeln är att allt förbrukningsmaterial är ditt eget ansvar att införskaffa och ta med dig. Detta gäller allt från träbitar att tälja på till filament att använda i 3D-skrivarna till frässtål att använda i fräsen.
Grundregeln är att allt förbrukningsmaterial är ditt eget ansvar att införskaffa och ta med dig. Detta gäller allt från träbitar att tälja på till filament att använda i 3D-skrivarna till frässtål att använda i fräsen.


Sen finns det vissa områden där vi tillsammans har ordnat att föreningen har köpt in material som finns till försäljning i lokalen till ett självkostnadspris, detta gäller speciellt material som är populära att använda men svåra att få tag på i mindre kvantiteter eller som privatperson, tex metall för fräsning/svarvning, interiörlimmad plywood för laserskärning, textiltransfer för tryck på kläder mm. Dessa material finns i lokalen och du betalar för det du tar via [http://makerspace.tictail.com/products/f%C3%B6rbrukning vår webbshop]
Sen finns det vissa områden där vi tillsammans har ordnat att föreningen har köpt in [[Förbrukningsmaterial#Material till f.C3.B6rs.C3.A4ljning|material som finns till försäljning]] i lokalen till ett självkostnadspris. Detta gäller speciellt material som är populära att använda men svåra att få tag på i mindre kvantiteter eller som privatperson, t.ex. metall för fräsning/svarvning, interiörlimmad plywood, akryl och MDF för laserskärning, textiltransfer för tryck på kläder mm. Dessa material finns i lokalen och du betalar för det du tar via [https://medlem.makerspace.se/shop vår webbshop].
 
'''- Vad händer om jag har sönder maskin X när jag använder den?'''
 
Om det hela inte kan ses som en normal förslitningsskada utan har orsakats på grund av felaktigt användande eller oaktsamhet så står du för kostnaden och är ansvarig för att det blir reparerat. Om du märker att nåt är trasig, posta om det på respektive rums [[Slack]]-kanal.
 
'''- Har ni maskin/verktyg X?'''
 
Ta en titt på sidan [[Maskiner och inventarier|Maskiner och Inventarier]], där finns en stor del av vår utrustning och maskiner dokumenterade. Om du inte hittar svaret där så kom på besök och titta efter eller ställ frågan i vår [[Slack]].
 
'''- Kan jag låna verktyg X?'''
 
Vi lånar inte ut verktyg, men du kan bli medlem och använda verktygen i lokalen.
 
===Förvaring===
Mer information om förvaring på spacet finns på [[Medlemsförvaring]].
 
'''- Hur fungerar det med förvaring av projekt och liknande mellan besöken på spacet?'''
 
Alla medlemmar med aktivt makerspace access medlemskap får ställa en så kallad "labblåda" i hyllorna i korridoren. '''Det är inte tillåtet att ha mer än en låda på höjden på översta hyllan i korridoren. Inget material får lagras ovanpå lådor på översta hyllan.''' Det är en plastlåda av modell [http://www.orthexgroup.se/produkter/forvaring/forvaringsboxar/smartstore-classic/smartstore-classic-31 SmartStore Classic 31] eller [http://www.orthexgroup.se/produkter/forvaring/forvaringsboxar/smartstore-home/smartstore-home-31 SmartStore Home 31]. Du köper den själv och de säljs på bland annat [https://www.clasohlson.com/se/F%C3%B6rvaringsl%C3%A5da-SmartStore-Home/34-1552-31 Clas Ohlson] och [https://jysk.se/forvaring/korgar-mm/plast/forvaringsbox-smartstore-classic-31-lock-0 Jysk]. Observera att det är just dessa modeller som gäller. Det är mycket enklare att packa effektivt om allas lådor har samma storlek. '''Märk labblådan med ditt namn och medlemsnummer.''' Du kan skriva ut ut etiketter för labblådan vid [[Memberbooth]]
 
Om du avser att ta en paus och inte vara aktiv medlem under mer än en månads tid så skall du plocka hem din labblåda. Om du låter den stå kvar mer än 45 dagar efter det att ditt labbmedlemskap förfallit så tillfaller lådan och dess innehåll föreningen.
 
'''- Mitt projekt är mycket större än en labblåda, kan jag förvara det på spacet ändå?'''
 
Vi har inga större utrymmen som inte används, utan lokalen är rätt kompakt trots sin storlek på nästan 400 m2. Vill du förvara ett projekt som inte får plats i din labblåda, se då till att;
 
*Lägga det i en påse, tejpa ihop eller på annat sätt se till att alla lösa delar sitter ihop.
*Märka upp påsen/paketet med en etikett för tillfällig projektförvaring utskriven i [[Memberbooth]] i korridoren.
*Placera projektet i en hylla avsedd för förvaring av medlemmars lådor/projekt. Dessa är märkta “Medlemsförvaring” och finns i lagerrummet.
 
I undantagsfall går det ofta bra att under en kortare tid (enstaka dagar eller liknande) ställa projekt som inte får plats i hyllor avsedda för medlemsförvaring i respektive rum, förutsatt att det går att förvara det så att det inte står i vägen för andra medlemmar som vill använda verkstäderna. Observera att projektet fortfarande behöver märkas upp och packas ihop enl. ovan.
 
*Inte förvara projektet längre än 3 månader
 
Projekt som inte är uppmärkta, står i vägen eller står kvar längre än 3 månader kommer obönhörligen att kastas.
 
[[Fil:Medlemsförvaring.png|alt=Bra och dåligt exempel på tillfällig projektförvaring|ingen|miniatyr|900x900px|Bra och dåligt exempel på tillfällig projektförvaring]]
===Övrigt===
'''- Kan jag få hjälp med X till mitt projekt?'''
 
Det finns ingen som är på spacet endast för att hjälpa dig, men om du pratar med andra medlemmar på spacet eller ställer en fråga i vår [[Slack]] så kan det mycket väl finnas någon annan medlem som kan hjälpa dig att komma igång så att du kan göra det själv.
 
'''- Är pälsdjur tillåtna i lokalen?'''
 
Nej, det är förbjudet att medföra hund och andra pälsdjur i Stockholm Makerspaces lokaler. Undantaget från detta förbud är certifierad assistanshund i tjänst.
 
==Workshops & Aktiviteter==
 
===Workshops och kurser===
'''- Kan ni hålla en kurs i X?'''
 
Kurser och workshops på Stockholm Makerspace bygger helt på att någon av våra medlemmar vill hålla den. Styrelsen har ingen möjlighet att "se till" att en workshop/kurs blir av. Det är helt upp till våra helt ideella kursledare att själva bestämma sig för att de vill hålla kurs X och när de vill göra det.
 
'''- När hålls nästa introkurs/workshop för X?'''


'''Hur fungerar det med bokning av maskiner?'''
Tillgängliga kurser finns i [https://www.makerspace.se/kalendarium kalendariet] och brukar även läggas upp i kanslen #events på [[Slack]] samt i [https://www.facebook.com/groups/makerspace.se/ Facebook-gruppen Stockholm Makerspace - Medlemmar].


För de flesta maskiner gäller principen "först till kvarn" och att dela med sig på ett scysst sätt, och därmed ingen form av förbokning.
Finns det ingen workshop där så har ingen medlem erbjudit sig att hålla kursen idellt just nu. Då får du bevaka [[Slack]]-kanalen #events, Facebook-gruppen och/eller kalendern för att se nästa tillfälle. Vissa workshop bokas fullt väldigt snabbt!


Det finns ett par undantag från detta, tex [[Redsail Laser|Laserskäraren]] som kräver att du bokar tid i förväg, i dess fall så står detta på maskinens wiki-sida.
===Jag vill bli kursledare===


'''Har ni maskin/verktyg X?'''
'''- Jag vill arrangera en kurs/workshop om X'''


Ta en titt på sidan [[Maskiner och inventarier|Maskiner och Inventarier]], där finns huvuddelen av vår utrustning och maskiner dokumenterade, om du inte hittar svaret där så kom på besök och titta efter eller ställ frågan i vår [https://www.facebook.com/groups/makerspace.se/ medlemsgrupp på facebook.]
Kul! Läs mer på sidan [[Workshops]].


'''Kan jag få låna verktyg X?'''
===Barnaktiviteter===


Vi lånar generellt inte ut verktyg, men du kan bli medlem och använda verktygen här på spacet.
'''- Har ni någon verksamhet för barn?'''


'''Hur fungerar det med förvaring av projekt och liknande mellan besöken på spacet?'''
Stockholm Makerspace har själva ingen verksamhet för barn i dagsläget.


Alla medlemmar med aktivt Labbmedlemskap får ställa vad vi kallar för "Labblåda", en plastlåda av modell [http://www.orthexgroup.se/produkter/forvaring/allman-forvaring/smartstore--classic/smartstore--classic-31 SmartStore Classic 31] i hyllorna i korridoren, du köper den själv och de säljs tex på [http://www.clasohlson.com/se/F%C3%B6rvaringsl%C3%A5da-SmartStore-Classic/Pr341552002 Clas Ohlson]. Observera att det är just den modellen som gäller, det är mycket enklare att packa effektivt om allas lådor är samma storlek.
== Köp av material ==
Mycket material går att köpa på spacet, men ibland behöver en något specifikt. Testa någon av följande butiker.


Om du avser att ta en paus och inte vara aktiv labbmedlem under mer än en månads tid så skall du plocka hem din labblåda, om du låter den stå kvar mer än 45 dagar efter ditt labbmedlemskap förfallit så tillfaller lådan och dess innehåll föreningen.
{| class="wikitable"
|+
!Butik
!Fysisk/online
!För vem
!Material som finns
|-
|[https://www.slojd-detaljer.se/ slojd-detaljer.se/]
|Båda
|Alla
|Det mesta inom hobbyskapande, akryl, textil, skaftämnen.
|-
|[https://www.scandraft.se scandraft.se]
|Mest online
|Storkunder
|Vinyl och andra folier och tillbehör
|-
|[https://mostcreative.se mostcreative.se]
|Online
|Alla
|Vinyl och andra folier och tillbehör - mindre mängder
|}


'''Mitt projekt är mycket störe än en labblåda, kan jag förvara det på spacet ändå?'''
==Övrigt==


Vi har inga större utrymmen som inte används, utan lokalen är rätt kompakt trots sin storlek på 300m2, om projekt går att ställa i respektive rum på ett sätt som gör att dom inte står i vägen, är väl uppmärkta med namn, medlemsnummer och mobilnummer och det endast gäller kortare tid (enstaka vecka eller liknande) så går det ofta bra i mån av plats.
===Sponsring===
'''- Mitt företag är intresserat att sponsra Stockholm Makerspace, hur går vi till väga?'''


Projekt som inte är uppmärkta, står i vägen eller står kvar en längre tid kommer obönhörligen att kastas.
Vad kul! Skicka ett mail till [mailto:sponsring@makerspace.se sponsring@makerspace.se] så tar vi diskussionen därifrån.


'''Jag har problem med sak X, kan ni laga den / Jag vill få tjänst X utförd mot betalning / Kan ni tillverka en prototyp åt mig?'''
===Reklam===
'''- Hej, jag vill marknadsföra vår produkt/kurs/tävling/event. Kan ni sprida detta i ert nätverk?'''


Om du vill att någon annan ska göra något åt dig så är det troligtvis ingen tjänst som Stockholm Makerspace erbjuder. Vår verksamhet bygger på att du blir medlem och gör saker själv, vi har inga anställda och agerar inte någon form av kompetensförmedling.
Vi vill undvika att sprida allt för mycket saker i våra nätverk och tar därför betalt för alla organisationer som vill nå våra medlemmar på detta sätt. Om ni är intresserade så kan ni få köpa en reklamplats i någon av våra kanaler. Kontakta oss på [mailto:info@makerspace.se info@makerspace.se].


== Workshops & Aktiviteter ==
===Stockholm Makerspace logotyp===
'''- Finns det någon grafisk manual för Stockholm Makerspace?'''


'''Har ni någon verksamhet för barn?'''
I dagsläget finns det ingen grafisk manual eller liknande för Stockholm Makerspace. Om du har kunskap och skulle vilja hjälpa till med detta, vänligen hör av dig till styrelsen. Du kan dock hitta vår logotyp i vektorformat sidan [[Stockholm Makerspace graphical profile]].
Stockholm Makerspace har själva ingen verksamhet för barn, men våra vänner på Kids Hack Day håller till hos oss på spacet och har aktiviteter på tisdageftermiddagar, för mer information kontakta Simon simon@kidshackday.com
== Sponsring ==
'''Mitt Företag är intresserade av att sponsra Stockholm Makerspace, hur går vi till väga?'''


Kul!, skicka ett mail till styrelsen på sponsring@makerspace.se så tar vi diskussionen därifrån!
[[Kategori:Föreningen]]

Nuvarande version från 14 november 2024 kl. 18.30

Här är svar till några av de vanligaste frågorna vi får.

See this page in English: Makerspace FAQ, English.

Kontakta Stockholm Makerspace

Innan du kontaktar oss för att ställa en fråga så önskar vi att du tittar i FAQn nedan, där vi har listat de vanligaste frågorna med tillhörande svar,

Frågor till styrelsen

Stockholm Makerspace drivs helt ideellt, det innebär att föreningen inte har några anställda utan vi gör allt på vår fritid. Därför kan det ibland ta lite tid för oss att svara på olika förfrågningar.
Det innebär också att vi INTE tar emot frågor via telefon.

Du når styrelsen enklast direkt via mail info@makerspace.se. Vi föredrar mailkontakt eftersom att vi gemensamt sköter mailen i styrelsen.

Övriga frågor

Om du har frågor som inte är riktade specifikt till styrelsen utan som lika gärna kan besvaras av andra medlemmar, då rekommenderar vi att du ställer frågan i vår Slack.

Sociala medier

Vi finns på Facebook, Instagram, YouTube, Twitter (ej aktiva) & LinkedIn (ej aktiva)

Besöka Stockholm Makerspace

Jag vill se lokalerna innan jag blir medlem

- Kan jag komma och titta på lokalerna och vad som finns innan jag blir medlem?

Är du intresserad av vilka maskiner och utrustning som finns? Maskiner och inventarier har många maskiner, apparater och vissa verktyg dokumenterade. Det finns ingen garanti för att en specifik maskin är i drift eller ens finns kvar då allt sköts om av frivilliga. Se även Öppet hus.

Öppet hus

- När är nästa öppna hus?

Vi arrangerar ett större öppet hus ungefär 2 gånger per år där vi visar upp lokalen för allmänheten, i övrigt så har vi inga regelbundna öppna hus.

Om du är intresserad av att bli medlem och vill titta på lokalerna så är du välkommen att komma förbi under till exempel en arbetskväll eller medlemsintroduktion (se kalendariet), ta dig en titt i lokalen och prata med de som är där.

När du kommer hit så finns det en dörr på kortsidan av huset och där sitter det en ringklocka som går ner till spacet.

Studiebesök

- Vi är ett företag/organisation som vill gärna komma på studiebesök på Stockholm Makerspace.

Ett studiebesök för en grupp personer inkluderar en introduktion av Stockholm Makerspace och makerrörelsen, tidsåtgång runt 30-40 minuter samt en rundvisning i lokalerna och frågestund tar ungefär 1,5-2 timmar och kostar 5 000 SEK. Om det låter intressant för er, vänligen kontakta Styrelsen på info@makerspace.se. Vi kan naturligtvis anpassa besökens tema efter vad ni är intresserade av. Stockholm Makerspace har inga anställda, vi driver hela föreningen på ideell basis och får många förfrågningar. Det är därför inte säkert att vi har möjlighet att ta emot ert studiebesök på den tid ni önskar, men vi diskuterar gärna kring tider.

- Vi har/vill starta verksamhet X. Vi skulle vilja komma förbi för att prata och dela med oss av erfarenheter?

Eftersom vi är en gräsrotsrörelse som drivs helt ideellt prioriterar vi att stötta andra ideella initiativ. Vi vet hur svårt det är att driva upp ett Makerspace från grunden utan stöd och vi vill därför gärna hjälpa andra i samma situation.

Initiativ med en finansiär i ryggen som vill lära sig av oss får boka studiebesök enligt ovan. Detta inkluderar kommunala och landstingsfinansierade verksamheter.

Bli medlem

- Hur kommer jag igång med att skapa saker på Stockholm Makerspace?

Känns det som Stockholm Makerspace är stället du vill skapa dina projekt samt träffa andra trevliga makers på? Är du dessutom över 16 år? I så fall så rekommenderar vi följande:

  • Kortfattad snabbguide:
    1. Köp ett startpaket som ger en bra rabatt på ett års basmedlemsskap samt 2 månaders makerspace-access.
    2. Installera Accessy och registrera ett konto om du inte redan har ett.
    3. Kom förbi på en medlemsintroduktion (se kalendariumet) för att skriva på medlemsavtalet som ger dig 24/7 access till spacet.
    4. Gå på en workshop, stäm träff med någon på Slack, eller bara börja skapa ditt drömprojekt!
    5. Kolla in medlemsguiden till hur Stockholm Makerspace funkar.
  • Bli medlem på Slack där vi har kanaler för olika rum och maskiner på spacet, samt annonserar workshops.
  • Titta på wiki-sidan Maskiner och inventarier, för att se lite vad vi har och ibland även hur man använder saker.

Vad kostar det?

Läs mer om våra medlemskap och aktuella priser här: https://www.makerspace.se/medlemskap

Basmedlemsavgift

Alla medlemmar betalar en basmedlemsavgift. Som medlem i föreningen får du nyhetsbrev och rösträtt på årsmöten. Du får också möjlighet att delta i de workshops och kurser vi arrangerar samt möjlighet att köpa makerspace-access.

Som medlem utan makerspace-access har du ingen tillgång till att använda lokalen utöver arrangerade workshops och kurser.

Makerspace Access

När du är medlem och vill få access till att använda lokalen så har du möjlighet få tillgång till lokalen genom att betala en makerspace-access-avgift.

Då får du en egen nyckel via din mobiltelefon, möjlighet att använda alla maskiner (som inte kräver ytterligare kurs) och att förvara dina projekt i Makerspacet.

Makerspace access

- Jag är ny medlem och betalade online, vad gör jag nu för att få tillgång till lokalen?

Du behöver skriva under medlemsavtalet och gå en introduktion på en så kallad medlemsintroduktion innan du får börja nyttja lokalerna. Du hittar nästa planerade medlemsintroduktion i kalendariet.

- Jag vill få tillgång till lokalen. Finns det någon möjlighet att få min nyckel aktiverad innan nästa medlemsintroduktion?

Nej, man behöver skriva på medlemsavtalet samt få en rundvandring av lokalerna. Detta kan man endast göra vid schemalagda medlemsintroduktioner. Dels för att vi behöver hitta volontärer som kan hjälpa till med introduktioner av föreningen, samt styrelsemedlemmar som kan vidimera medlemsavtalen.

- När är nästa medlemsintroduktion?

Titta i kalendariet. Det är den kanalen som gäller för att kommunicera framtida tillfällen.

- Jag hittar ingen medlemsintroduktion i kalendariet?

Då finns det ingen schemalagd just nu, och därmed kan ingen svara på när nästa är. Titta tillbaka om några dagar så kommer det säkert finnas nya medlemsintroduktioner schemalagda.

- Får jag använda lokalerna om min nyckel inte är aktiverad?

Om du vill jobba på ditt eget projekt måste du köpa makerspace-access.

- Vad är det för åldersgräns för att bli medlem?

Du kan bli medlem från och med att du fyller 16 år.

- Får jag ta med barn och ungdomar till lokalen, behöver dom ett eget medlemskap?

Barn och ungdomar upp till 16 år behöver inget eget medlemskap. De skall alltid vara tillsammans med ansvarig myndig person när de är på spacet. Du har som ansvarig myndig person ansvar för allt barnet/ungdomen gör och att hen inte skadar sig själv eller något.

Barn över 16 år ska ha ett eget medlemskap om dom ska vara med och bygga saker i lokalen.

- Får jag som medlem ta med en kompis till lokalen?

Du får ta med en kompis som gäst enstaka gånger för att visa dom lokalen, men ska din kompis vara där med dig och arbeta på ett projekt så skall hen också skaffa ett medlemskap. Du ansvarar till 100% för alla gäster du släpper in på spacet.

- Finns det plats för fler medlemmar? Är det väntetid för att få bli medlem?

Det finns absolut plats för fler medlemmar. Vi lever efter devisen att om det för många aktiva medlemmar så är det ett lyxproblem som bör lösas med att föreningen utökar sina lokaler och resurser.

Vid ett besök kan det se lite trångt ut i hyllan för medlemmars förvaringslådor, men lådor rensas kontinuerligt ut enligt gällande medlemsavtal.

- Om jag betalar för fler månader med makerspace access, börjar de räkna ner direkt?

Dina månader börjar räknas ned direkt när du köper dem. De börjar dock inte räkna ner innan du har gått en medlemsintroduktion.

Företag & tjänster

- Kan mitt företag/organisation bli medlem och tillverka våra prototyper på Stockholm Makerspace?

Nej, vi accepterar endast privatpersoner som medlemmar och tillverkning för kommersiell verksamhet är inte tillåten på Stockholm Makerspace. Vi hänvisar er i stället till att ta kontakt med tex ToolSpace eller Prototal

- Kan mitt företag komma på ett inspirationsbesök till Stockholm Makerspace?

Se sektionen om studiebesök ovan.

- Jag har problem med sak X, kan ni laga den / Jag vill få tjänst X utförd mot betalning / Kan ni tillverka en prototyp åt mig?

Om du vill att någon annan ska göra något åt dig så är det troligtvis ingen tjänst som Stockholm Makerspace erbjuder. Vår verksamhet bygger på att du blir medlem och gör saker själv. Vi har inga anställda och agerar inte någon form av kompetensförmedling.

Lokalen och dess utrustning

Öppettider

- Vad har lokalen för öppettider?

För medlemmar med makerspace access är lokalen alltid öppen, du får en egen nyckel och kan komma och gå som du vill under tiden du har ett aktivt makerspace access medlemskap.

Maskiner & verktyg

- Finns det personal på plats som kommer lära mig hur jag använder maskinerna?

Nej, Stockholm Makerspace är en ideell förening utan några anställda. Du är själv ansvarig för att lära dig att använda utrustningen på ett korrekt sätt. Våra medlemmar är för det mesta väldigt vänliga och hjälpsamma av sig, så bara du är trevlig, nyfiken och frågar så brukar det lösa sig. Du kan skriva ett inlägg i vår Slack eller fråga andra medlemmar som befinner sig i lokalen, samt lära dig från information på denna wiki eller andra webbsidor.

- Får jag använda alla maskiner utan någon speciell utbildning?

Det finns några maskiner som vi kräver att du deltar i en intro-kurs/workshop för att få använda, till exempel vår laserskärare. Detta står då på maskinens skylt. De flesta maskinerna som kräver introkurs finns listade här på wikin. En del av maskinerna har en onlinekurs och då finns det en QR-kod på maskinen att skanna med mobilen. Övriga kurser/workshops utannonseras i vårt kalendarium och på vår Slack. Ser du ingen där så finns det helt enkelt ingen schemalagd under den närmaste tiden och du får själv hålla koll så att du ser när dem utannonseras. Observera att dessa workshops alltid kräver att du anmäler dig i förväg.

Läs mer om Workshops och aktiviteter nedanför.

Det finns ytterligare en kategori av maskiner och dessa kräver att du har tillräcklig kunskap och kan använda maskinen säkert. Dessa är märkta på maskinskyltarna och finns även listade här på wikin.

Resten av maskinerna får du använda så länge som du kan göra det på ett säkert sätt utan att skada dig själv, någon annan eller maskinen.

- Hur fungerar det med bokning av maskiner?

För de flesta maskiner gäller principen "först till kvarn" och att dela med sig på ett schysst sätt, och därmed ingen form av förbokning.

Det finns ett par undantag från detta, tex Laserskäraren, som kräver att du bokar tid i förväg. I sådana fall så står detta på maskinens wiki-sida.

- Hur fungerar det med förbrukningsmaterial?

Grundregeln är att allt förbrukningsmaterial är ditt eget ansvar att införskaffa och ta med dig. Detta gäller allt från träbitar att tälja på till filament att använda i 3D-skrivarna till frässtål att använda i fräsen.

Sen finns det vissa områden där vi tillsammans har ordnat att föreningen har köpt in material som finns till försäljning i lokalen till ett självkostnadspris. Detta gäller speciellt material som är populära att använda men svåra att få tag på i mindre kvantiteter eller som privatperson, t.ex. metall för fräsning/svarvning, interiörlimmad plywood, akryl och MDF för laserskärning, textiltransfer för tryck på kläder mm. Dessa material finns i lokalen och du betalar för det du tar via vår webbshop.

- Vad händer om jag har sönder maskin X när jag använder den?

Om det hela inte kan ses som en normal förslitningsskada utan har orsakats på grund av felaktigt användande eller oaktsamhet så står du för kostnaden och är ansvarig för att det blir reparerat. Om du märker att nåt är trasig, posta om det på respektive rums Slack-kanal.

- Har ni maskin/verktyg X?

Ta en titt på sidan Maskiner och Inventarier, där finns en stor del av vår utrustning och maskiner dokumenterade. Om du inte hittar svaret där så kom på besök och titta efter eller ställ frågan i vår Slack.

- Kan jag låna verktyg X?

Vi lånar inte ut verktyg, men du kan bli medlem och använda verktygen i lokalen.

Förvaring

Mer information om förvaring på spacet finns på Medlemsförvaring.

- Hur fungerar det med förvaring av projekt och liknande mellan besöken på spacet?

Alla medlemmar med aktivt makerspace access medlemskap får ställa en så kallad "labblåda" i hyllorna i korridoren. Det är inte tillåtet att ha mer än en låda på höjden på översta hyllan i korridoren. Inget material får lagras ovanpå lådor på översta hyllan. Det är en plastlåda av modell SmartStore Classic 31 eller SmartStore Home 31. Du köper den själv och de säljs på bland annat Clas Ohlson och Jysk. Observera att det är just dessa modeller som gäller. Det är mycket enklare att packa effektivt om allas lådor har samma storlek. Märk labblådan med ditt namn och medlemsnummer. Du kan skriva ut ut etiketter för labblådan vid Memberbooth

Om du avser att ta en paus och inte vara aktiv medlem under mer än en månads tid så skall du plocka hem din labblåda. Om du låter den stå kvar mer än 45 dagar efter det att ditt labbmedlemskap förfallit så tillfaller lådan och dess innehåll föreningen.

- Mitt projekt är mycket större än en labblåda, kan jag förvara det på spacet ändå?

Vi har inga större utrymmen som inte används, utan lokalen är rätt kompakt trots sin storlek på nästan 400 m2. Vill du förvara ett projekt som inte får plats i din labblåda, se då till att;

  • Lägga det i en påse, tejpa ihop eller på annat sätt se till att alla lösa delar sitter ihop.
  • Märka upp påsen/paketet med en etikett för tillfällig projektförvaring utskriven i Memberbooth i korridoren.
  • Placera projektet i en hylla avsedd för förvaring av medlemmars lådor/projekt. Dessa är märkta “Medlemsförvaring” och finns i lagerrummet.

I undantagsfall går det ofta bra att under en kortare tid (enstaka dagar eller liknande) ställa projekt som inte får plats i hyllor avsedda för medlemsförvaring i respektive rum, förutsatt att det går att förvara det så att det inte står i vägen för andra medlemmar som vill använda verkstäderna. Observera att projektet fortfarande behöver märkas upp och packas ihop enl. ovan.

  • Inte förvara projektet längre än 3 månader

Projekt som inte är uppmärkta, står i vägen eller står kvar längre än 3 månader kommer obönhörligen att kastas.

Bra och dåligt exempel på tillfällig projektförvaring
Bra och dåligt exempel på tillfällig projektförvaring

Övrigt

- Kan jag få hjälp med X till mitt projekt?

Det finns ingen som är på spacet endast för att hjälpa dig, men om du pratar med andra medlemmar på spacet eller ställer en fråga i vår Slack så kan det mycket väl finnas någon annan medlem som kan hjälpa dig att komma igång så att du kan göra det själv.

- Är pälsdjur tillåtna i lokalen?

Nej, det är förbjudet att medföra hund och andra pälsdjur i Stockholm Makerspaces lokaler. Undantaget från detta förbud är certifierad assistanshund i tjänst.

Workshops & Aktiviteter

Workshops och kurser

- Kan ni hålla en kurs i X?

Kurser och workshops på Stockholm Makerspace bygger helt på att någon av våra medlemmar vill hålla den. Styrelsen har ingen möjlighet att "se till" att en workshop/kurs blir av. Det är helt upp till våra helt ideella kursledare att själva bestämma sig för att de vill hålla kurs X och när de vill göra det.

- När hålls nästa introkurs/workshop för X?

Tillgängliga kurser finns i kalendariet och brukar även läggas upp i kanslen #events på Slack samt i Facebook-gruppen Stockholm Makerspace - Medlemmar.

Finns det ingen workshop där så har ingen medlem erbjudit sig att hålla kursen idellt just nu. Då får du bevaka Slack-kanalen #events, Facebook-gruppen och/eller kalendern för att se nästa tillfälle. Vissa workshop bokas fullt väldigt snabbt!

Jag vill bli kursledare

- Jag vill arrangera en kurs/workshop om X

Kul! Läs mer på sidan Workshops.

Barnaktiviteter

- Har ni någon verksamhet för barn?

Stockholm Makerspace har själva ingen verksamhet för barn i dagsläget.

Köp av material

Mycket material går att köpa på spacet, men ibland behöver en något specifikt. Testa någon av följande butiker.

Butik Fysisk/online För vem Material som finns
slojd-detaljer.se/ Båda Alla Det mesta inom hobbyskapande, akryl, textil, skaftämnen.
scandraft.se Mest online Storkunder Vinyl och andra folier och tillbehör
mostcreative.se Online Alla Vinyl och andra folier och tillbehör - mindre mängder

Övrigt

Sponsring

- Mitt företag är intresserat att sponsra Stockholm Makerspace, hur går vi till väga?

Vad kul! Skicka ett mail till sponsring@makerspace.se så tar vi diskussionen därifrån.

Reklam

- Hej, jag vill marknadsföra vår produkt/kurs/tävling/event. Kan ni sprida detta i ert nätverk?

Vi vill undvika att sprida allt för mycket saker i våra nätverk och tar därför betalt för alla organisationer som vill nå våra medlemmar på detta sätt. Om ni är intresserade så kan ni få köpa en reklamplats i någon av våra kanaler. Kontakta oss på info@makerspace.se.

Stockholm Makerspace logotyp

- Finns det någon grafisk manual för Stockholm Makerspace?

I dagsläget finns det ingen grafisk manual eller liknande för Stockholm Makerspace. Om du har kunskap och skulle vilja hjälpa till med detta, vänligen hör av dig till styrelsen. Du kan dock hitta vår logotyp i vektorformat på sidan Stockholm Makerspace graphical profile.