Maskinlås: Skillnad mellan sidversioner

Från Stockholm Makerspace Wiki
(Skapade sidan med '== Kravspec == * Denna kravspec gäller för maskiner där det kan innebära risk för personskada eller omfattande materiella skador. * Maskinen ska ha någon form av nödsto...')
(Ingen skillnad)

Versionen från 17 september 2013 kl. 13.08

Kravspec

  • Denna kravspec gäller för maskiner där det kan innebära risk för personskada eller omfattande materiella skador.
  • Maskinen ska ha någon form av nödstopp.
  • Det ska finnas ordentliga mekaniska brytare för av/på.
  • Maskinen får inte riskera att gå igång automatiskt efter ett strömavbrott.
  • Det ska finnas ett RFID-lås där man måste dra sitt RFID-kort för att låsa upp och få tillgång till maskinen.

Eriks CNC-fräs och CNC-svarv

Erik bygger båda maskinerna så den har en självhållande krets för att slå av och på och egen nödstopp. Han bygger en ingång där vi kan koppla in en RFID-läsare för att styra extern.

Emco

Det sitter en självhållande strömbrytare på inkommande el som går vidare till ett 5-poligt vred för att välja hastighet. Vi kopplar in en kontaktor där emellan som styrs av RFID-läsaren och en extern nödstopp. Det ska även finnas en mikrobrytare som ser till att chucknyckeln sitter på plats. Vi bör även få till så att maskinen inte kan starta när man sätter i chucknyckeln. Lämpligtvis genom en självhållande krets som måste nollställas genom att vrida det mekaniska hastighetsvredet tillbaka till noll innan maskinen går att starta igen efter att man använt chucknyckeln. Vi bör även ha en chucknyckel med fjädrande stift.

Pelarborr

Pelarborren får en RFID-läsare och kontaktorbox. Inget på pelarborren förändras. Kommer i praktiken bli så att det är två strömbrytare i rad.

Laserskärare

Det sitter säkerhetsbrytare på lyckan och nödstopp som är kopplat så de styr enable-signalen till lasern och även indikerar till styrsystemet. Maskinlåset görs lämpligtvis genom att koppla RFID-läsarens utgång till samma kedja som nödstopp och säkerhetsbrytare.

Symaskin

Befintligt elsystem skrotas. Symaskinen får en RFID-läsare och kontaktorbox. RFID-läsaren sätts där det gamla motorskyddet satt. Efter kontaktorboxen sitter en frekvensomformare som styrs av en potentiometer i pedalen. Eventuellt en extern nödstoppsknapp på lämplig plats.

RFID-läsare

Innehåller en RFID-läsare som ansluts via RS232 till Ethernet. När man drar sitt kort frågar den en server efter behörighet. Om servern svarar nej lyser en röd lysdiod i några sekunder. Om servern svarar ja går en självhållande reläkrets in och det lyser en grön lysdiod. Man kan bryta den självhållande reläkretsen med en knapp som är märkt "Logga ut". När den själhållande kretsen är igång finns det en av och på-knapp som man kan använda för att manövrera maskinen.

Utgången på boxen är en 3pin kontakt. Två av pinnarna är ansluta till ett relä som sluts när maskinen ska vara igång. Den tredje är en 12V matning som man kan använda för att till exempel driva ett relä i andra änden. Man kopplar lämpligtvis in denna i en maskin som har ett inbyggd nödstoppsrelä eller liknande. Om maskinen inte har det kopplar man in i en separat kontaktorbox (se nedan).

Statuslysdioder:

  • Blå - Talar om att den läser RFID-kort.
  • Grön - Behörighet medges och man kan slå igång maskinen.
  • Röd - Behörighet medges ej.
  • Gul - Felmeddelande, till exempel om kontakten till nätverket tappas.

Knappar:

  • Starta maskin
  • Stoppa maskin
  • Logga ut

Kontaktorbox

Tar en 12V signal in från RFID-läsaren. Bryter en 230V 1fas eller 400V 3fas. Har även en extra ingång för att ansluta en nödstoppsslinga.