Makerspace FAQ
Här är svar till några av de vanligaste frågorna vi får.
Besöka Stockholm Makerspace
Öppet hus
När är nästa öppna hus?
Vi arrangerar ett större öppet hus ungefär 2 gånger per år där vi visar upp lokalen för allmänheten, i övrigt så har vi inga regelbundna öppna hus.
Om du är intresserad av att bli medlem och vill titta på lokalerna så är du välkommen att komma förbi under till exempel en arbetskväll (se kalendariet), ta dig en titt i lokalen och prata med dom som är där.
Jag vill se om Stockholm Makerspace är en bra lokal för att jobba på mitt projekt. När kan jag komma förbi och se på lokalen?
Se ovanstående fråga om öppet hus.
Studiebesök
Vi är ett företag/organisation som vill gärna komma på studiebesök på Stockholm Makerspace. Hur mycket kostar det? Hur organiserar vi detta?
En studiebesök för upp till 25g personer som inkluderar en introduktion om Stockholm Makerspace och makerrörelsen på runt 30-40 minuter, en rundvisning i lokalerna och en frågestund tar ungefär 1,5-2 timmar och kostar 5 000 SEK. Vi har inga anställda och får såpass många förfrågningar om studiebesök att vi omöjligt kan ta emot alla, det är därför vi har lagt priset som vi har gjort. Om det låter intressant för er, vänligen kontakta Styrelsen på info@makerspace.se .
Bli Medlem
Hur kommer jag igång med att skapa saker på Stockholm Makerspace?
Känns det som Stockholm Makerspace är stället du vill skapa dina projekt samt träffa andra trevliga makers? Vi rekommenderar:
- Köp ett startpaket, vilket ger en bra rabatt på årets medlemskap samt 2 månaders access till Makerspacet.
- Kortfattad snabbguide:
- Steg 1- köp ett startpaket.
- Steg 2- kom förbi på en nyckeltutlämning (se kalendariumet) för att få din labbnyckel som ger dig 24/7 access till spacet.
- Steg 3- kom till ett 'Just Make It' event, gå på en workshop, eller bara kom till lokalen för att lära känna några andra och/eller börja skapa ditt dröm projekt!
- Kortfattad snabbguide:
- Om du använder Facebook, så har vi också ett aktiv medlemsgrupp du kan delta i. Denna är även den mest uppdaterade källan för nyheter och event.
- Titta på wiki-sidan Maskiner och inventarier, för att se lite vad vi har och ibland även hur man använder saker.
Använda lokalen och dess utrustning
Finns det personal på plats som kommer lära mig hur jag använder maskinerna?
Nej, Stockholm Makerspace är en ideell förening utan några anställda, i grunden är du själv ansvarig för att lära dhig att använda utrustningen på ett korrekt sätt. Våra medlemmar är dock för det mesta väldigt vänliga och hjälpsamma av sig, så bara du är trevlig, nyfiken och frågar så brukar det lösa sig :-)
Det finns några maskiner som vi kräver att du deltar i en intro-workshop för att få använda, till exempel vår laserskärare. Dessa kurser/workshops utannonseras i vårt kalendarium och i vår facebookgrupp, ser du ingen där så finns det helt enkelt ingen schemalagd under den närmaste tiden och du får själv hålla koll så att du ser när dom utannonseras. Observera att dessa workshops alltid kräver att du anmäler dig i förväg.
Kan jag få hjälp med X till mitt projekt?
Det finns ingen som är på spacet endast för att hjälpa dig (se ovanstående fråga), men om du pratar med andra labbmedlemmar på spacet eller ställer en fråga i vår facebookgrupp så kan det mycket väl finnas någon annan medlem som kan hjälpa dig att komma igång så att du kan göra det själv.
Hur fungerar det med förbrukningsmaterial?
Grundregeln är att allt förbrukningsmaterial är ditt eget ansvar att införskaffa och ta med dig. Detta gäller allt från träbitar att tälja på till filament att använda i 3D-skrivarna till frässtål att använda i fräsen.
Sen finns det vissa områden där vi tillsammans har ordnat att föreningen har köpt in material som finns till försäljning i lokalen till ett självkostnadspris, detta gäller speciellt material som är populära att använda men svåra att få tag på i mindre kvantiteter eller som privatperson, tex metall för fräsning/svarvning, interiörlimmad plywood för laserskärning, textiltransfer för tryck på kläder mm. Dessa material finns i lokalen och du betalar för det du tar via vår webbshop
Hur fungerar det med bokning av maskiner?
För de flesta maskiner gäller principen "först till kvarn" och att dela med sig på ett scysst sätt, och därmed ingen form av förbokning.
Det finns ett par undantag från detta, tex Laserskäraren som kräver att du bokar tid i förväg, i dess fall så står detta på maskinens wiki-sida.
Har ni maskin/verktyg X?
Ta en titt på sidan Maskiner och Inventarier, där finns huvuddelen av vår utrustning och maskiner dokumenterade, om du inte hittar svaret där så kom på besök och titta efter eller ställ frågan i vår medlemsgrupp på facebook.
Kan jag få låna verktyg X?
Vi lånar generellt inte ut verktyg, men du kan bli medlem och använda verktygen här på spacet.
Hur fungerar det med förvaring av projekt och liknande mellan besöken på spacet?
Alla medlemmar med aktivt Labbmedlemskap får ställa vad vi kallar för "Labblåda", en plastlåda av modell SmartStore Classic 31 i hyllorna i korridoren, du köper den själv och de säljs tex på Clas Ohlson. Observera att det är just den modellen som gäller, det är mycket enklare att packa effektivt om allas lådor är samma storlek.
Om du avser att ta en paus och inte vara aktiv labbmedlem under mer än en månads tid så skall du plocka hem din labblåda, om du låter den stå kvar mer än 45 dagar efter ditt labbmedlemskap förfallit så tillfaller lådan och dess innehåll föreningen.
Mitt projekt är mycket störe än en labblåda, kan jag förvara det på spacet ändå?
Vi har inga större utrymmen som inte används, utan lokalen är rätt kompakt trots sin storlek på 300m2, om projekt går att ställa i respektive rum på ett sätt som gör att dom inte står i vägen, är väl uppmärkta med namn, medlemsnummer och mobilnummer och det endast gäller kortare tid (enstaka vecka eller liknande) så går det ofta bra i mån av plats.
Projekt som inte är uppmärkta, står i vägen eller står kvar en längre tid kommer obönhörligen att kastas.
Jag har problem med sak X, kan ni laga den / Jag vill få tjänst X utförd mot betalning / Kan ni tillverka en prototyp åt mig?
Om du vill att någon annan ska göra något åt dig så är det troligtvis ingen tjänst som Stockholm Makerspace erbjuder. Vår verksamhet bygger på att du blir medlem och gör saker själv, vi har inga anställda och agerar inte någon form av kompetensförmedling.
Workshops & Aktiviteter
Har ni någon verksamhet för barn? Stockholm Makerspace har själva ingen verksamhet för barn, men våra vänner på Kids Hack Day håller till hos oss på spacet och har aktiviteter på tisdageftermiddagar, för mer information kontakta Simon på simon@kidshackday.com
Sponsring
Mitt Företag är intresserade av att sponsra Stockholm Makerspace, hur går vi till väga?
Kul!, skicka ett mail till styrelsen på sponsring@makerspace.se så tar vi diskussionen därifrån!