Hej

Från Stockholm Makerspace Wiki
Version från den 5 maj 2021 kl. 08.55 av Voxel (diskussion | bidrag) (Jag är hungrig.)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

(Read this page in English).

Hej nya medlem! :D

Tack för att du crowdfundar Stockholm Makerspace! Tillsammans hjälps vi åt att förbli en självständig och medlemsdriven teknisk fristad för gemenskap och skapande. Allt i Stockholm Makerspace är byggt, köpt, dit-kört och renoverat av medlemmar som du och jag. Ingen får lön och vi får inga bidrag. Orsaken till att vi kan betala hyran är att vi är många som hjälps åt genom att betala medlemsskap. Det är fantastiskt vad medborgare kan skapa tillsammans!

Om du tycker att det finns något som kan utvecklas så är du varmt välkommen att engagera dig i driften av vår förening.

Två typer av medlemskap

Grundmedlem

Som medlem i föreningen är du välkommen på kurser och workhops som vi arrangerar, samt årsmötet. Vill du utföra självständigt arbete i lokalen så ska du bli labbmedlem.

Labbmedlem

För labbmedlemmar är lokalen öppen dygnet runt, året runt, men för att komma in första gången så måste du kvittera ut en nyckel. Nyckelutlämningar äger rum ungefär varannan vecka, och datum hittar du i vårt [kalendarium. För att kvittera ut en nyckel måste du skriva under ett avtal där du ålägger dig att följa våra lokalregler, samt visa ID.


Jag vill gå kurs! När är det kurs?

All verksamhet bedrivs av volontärer, som du och jag. Vi hjälps åt att lära varandra maskinerna så att alla kan utföra självständigt arbete. Man delar vad man kan, och ber om hjälp om man kör fast. Några saker måste man gå kurs för att kunna använda: svets, biolabb, laserskäraren och resin-printern. Kurser annonseras i Facebook-gruppen och läggs in i kalendern. Det finns ingen kö, först till kvarn gäller.

Jag är jätteduktig på en sak. Får jag hålla kurs i saken?

Absolut. Emaila styrelsen på [email protected] så pratar vi upplägg, anmälan och sätter in kursen i kalendariet. Kanske kolla av intresse genom att posta om saken i Facebookgruppen först?

Mitt labbmedlemskap håller på att ta slut, måste jag komma förbi igen och aktivera taggen?

Nej. Har du redan tagg så behöver du inte infinna dig på spacet. Vi hanterar uppdateringen av din tagg per distans.

När ska jag betala in labbmedlemskap för att inte låsas ute?

Titta efter Nyckelutlämningar i kalendariet. Om du betalar för labb innan dess så kommer labbmånder som du köpt att läggas till din nuvarande labbtid. Vårt nyckelutlämningssystem är under utveckling av sjyssta medlemmar, men f.n. kan vi inte tillhandahålla eller uppdatera nycklar med högre frekvens än varannan vecka.

Vad är mitt medlemsnummer, är min tagg aktiv och hur lång tid till är taggen aktiv?

Kolla din alldeles egna medlems-sida.

Jag saknar en sak. Kan jag köpa in saken?

Inköp till föreningen ska vara demokratiska i så stor utsträckning som möjligt. Vi har tyvärr bara 300m2 utrymme och det är proppfullt med saker, så donationer och inköp måste godkännas av styrelsen innan inköp och transport sker till lokalen. Om man vill få ersättning för utlägg som görs för vår gemensamma maskinpark så behöver du få inköpet godkänt av styrelsemedlem eller rumsansvarig innan inköp. Spara inköpskvittot så att vår kassör kan sköta vår gemensamma redovisning. Vid dyrare inköp så behöver styrelsen sammanträda för att ta gemensamt beslut innan inköp kan göras.

Får jag göra en prototyp på Stockholm Makerspace?

Ja, i mån av plats och om du inte säljer prototypen. Du ska heller inte ha bolagiserat ännu. Stockholm Makerspace är en ideell förening. För att kunna fortsätta vara det så får vi inte bedriva kommersiell verksamhet. Det betyder att du inte får göra produkter till försäljning.

Är det sant att jag får ha min alldeles egen låda här?

Yes! Köp din egen förvaringsbox med måtten 50x39x26 cm (32L). Märk den med ditt namn och medlemsnummer och ställ den på en en fri plats på hyllplanen i korridoren. Lådan finns ex vis på Clas Ohlson.

Jag bygger något större än labblådan, var ska jag förvara det?

I mån av plats så kan du lägga ditt projekt i hall-hyllorna i max 3 månader. Ditt projekt ska vara märkt med datum, medlemsnummer och namn, annars försvinner det. Vi har plats för köpta skivor av plywood, akryl och liknande mittemot laserskäraren i workshop-rummet.

Jag lämnade mitt projekt på ett bord över natten och sen var det borta!

Du måste städa efter dig. Vi har en städare som vi betalar en ansenlig summa för att våttorka golv och bord varje vecka. Men han rör inte bord med saker på, och städar inte golv där det står saker. Det är jätteviktigt att du städar undan efter dig, så att vi kan ha en gemensam, ren lokal. Har du råkat lämna saker på ett bord så kan det ha slängts eller flyttats till en Lost&Found-låda. Medlemmar hjälps åt att tömma soporna. Fråga en medlem om du inte vet hur man gör, eller kolla in städrutinerna.

Jag är hungrig.

Du har access till köket i entréplan under kontorstid. Där finns mikrovågsugnar och kylskåp med mat till försäljning. Vi får låna köket av vår hyresvärd THINGS så länge som vi håller det i perfekt skick, så vänligen plocka ur färdiga diskmaskiner, ställ in smutsig disk, torka av ytor och håll det rent och fint.

I workshoprummet finns även ett mindre kök som är makerspace eget och som du har tillgång till dygnet runt. Där finns det bland annat en kaffebryggare och lite annat.

Hur funkar styrelsen?

Styrelsen arbetar ideellt och möts ungefär 1 gång i månaden. Då går man igenom ekonomi, kommande nyckelutlämnings-datum, eventuella problem och tar beslut kring större inköp. Om du vill kontakta styrelsen så emaila [email protected] eller kom förbi och möt oss första tisdagskvällen i månaden under LabbSnack i köket.

Ok. Var får jag reda på mer?

  1. Vår Facebook-grupp för medlemmar är väldigt aktiv. Där ställer man frågor, hittar hjälp och får info om kurser.
  2. I Kalendariet ser du events och nyckelutlämningar.
  3. Vi skickar ut Nyhetsbrev till alla medlemmars email (utkommer sporadiskt).
  4. Hemsidan innehåller länkar, blogg och info.
  5. Den här wikin innehåller allmäna frågor & svar, en lista över inventarier samt hjälp och info per maskin (exempelvis vilka parametrar du behöver per material i laserskäraren).
  6. Köp saker i vår webbshop (ladda på medlemskap, köp material, betala laser-tid, osv)
  7. Boka laserskäraren
  8. Slack med mångakanaler, inkl Events, Trärummet och vissa maskiner. Instruktioner för hur du kommer igång med Makerspace Slack
  9. Publika Facebook-sidan (används inte så mycket).


Varmt välkommen till Sveriges största crowdfundade maskinpark!