Skillnad mellan versioner av "Makerspace FAQ"

Från Stockholm Makerspace Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
m (länk till sida: FAQ på engelska)
m (Förvaring: länk till ex labblåda skylt sidan)
Rad 161: Rad 161:
 
'''- Hur fungerar det med förvaring av projekt och liknande mellan besöken på spacet?'''
 
'''- Hur fungerar det med förvaring av projekt och liknande mellan besöken på spacet?'''
  
Alla medlemmar med aktivt labbmedlemskap får ställa en så kallad "labblåda" i hyllorna i korridoren. Det är en plastlåda av modell [http://www.orthexgroup.se/produkter/forvaring/forvaringsboxar/smartstore-classic/smartstore-classic-31 SmartStore Classic 31] eller [http://www.orthexgroup.se/produkter/forvaring/forvaringsboxar/smartstore-home/smartstore-home-31 SmartStore Home 31]. Du köper den själv och de säljs på bland annat [https://www.clasohlson.com/se/F%C3%B6rvaringsl%C3%A5da-SmartStore-Home/34-1552-31 Clas Ohlson] och [https://jysk.se/forvaring/korgar-mm/plast/forvaringsbox-smartstore-classic-31-lock-0 Jysk]. Observera att det är just dessa modeller som gäller. Det är mycket enklare att packa effektivt om allas lådor har samma storlek. Märk labblådan med ditt namn och medlemsnummer.
+
Alla medlemmar med aktivt labbmedlemskap får ställa en så kallad "labblåda" i hyllorna i korridoren. Det är en plastlåda av modell [http://www.orthexgroup.se/produkter/forvaring/forvaringsboxar/smartstore-classic/smartstore-classic-31 SmartStore Classic 31] eller [http://www.orthexgroup.se/produkter/forvaring/forvaringsboxar/smartstore-home/smartstore-home-31 SmartStore Home 31]. Du köper den själv och de säljs på bland annat [https://www.clasohlson.com/se/F%C3%B6rvaringsl%C3%A5da-SmartStore-Home/34-1552-31 Clas Ohlson] och [https://jysk.se/forvaring/korgar-mm/plast/forvaringsbox-smartstore-classic-31-lock-0 Jysk]. Observera att det är just dessa modeller som gäller. Det är mycket enklare att packa effektivt om allas lådor har samma storlek. '''Märk labblådan med ditt namn och medlemsnummer.''' (Här är en exemple skylt för din labblåda: [[Labblåda skylt / Lab box label]].
  
 
Om du avser att ta en paus och inte vara aktiv labbmedlem under mer än en månads tid så skall du plocka hem din labblåda. Om du låter den stå kvar mer än 45 dagar efter det att ditt labbmedlemskap förfallit så tillfaller lådan och dess innehåll föreningen.
 
Om du avser att ta en paus och inte vara aktiv labbmedlem under mer än en månads tid så skall du plocka hem din labblåda. Om du låter den stå kvar mer än 45 dagar efter det att ditt labbmedlemskap förfallit så tillfaller lådan och dess innehåll föreningen.

Versionen från 24 januari 2019 kl. 18.53

Här är svar till några av de vanligaste frågorna vi får.

See this page in English: Makerspace FAQ, English.

Kontakta Stockholm Makerspace

Innan du kontaktar oss för att ställa en fråga så önskar vi att du tittar i FAQn nedan, där vi har listat de vanligaste frågorna med tillhörande svar,

Frågor till styrelsen

Stockholm Makerspace drivs helt ideellt, det innebär att föreningen inte har några anställda utan vi gör allt på vår fritid. Därför kan det ibland ta lite tid för oss att svara på olika förfrågningar.
Det innebär också att vi INTE tar emot frågor via telefon.

Du når styrelsen enklast direkt via mail [email protected]. Vi föredrar mailkontakt eftersom att vi gemensamt sköter mailen i styrelsen.

Övriga frågor

Om du har frågor som inte är riktade specifikt till styrelsen utan som lika gärna kan besvaras av andra medlemmar, då rekommenderar vi att du ställer frågan i vår facebookgrupp

Vi finns även på Slack samt på vår IRC-kanal: #makerspace.se på Freenode (chat.freenode.net). Du kan nå kanalen via webbchat eller valfri IRC-klient.

Sociala medier

Vi finns på Facebook, Instagram, Twitter & LinkedIn.

Besöka Stockholm Makerspace

Öppet hus

- När är nästa öppna hus?

Vi arrangerar ett större öppet hus ungefär 2 gånger per år där vi visar upp lokalen för allmänheten, i övrigt så har vi inga regelbundna öppna hus.

Om du är intresserad av att bli medlem och vill titta på lokalerna så är du välkommen att komma förbi under till exempel en arbetskväll (se kalendariet), ta dig en titt i lokalen och prata med dom som är där.

När du kommer hit så finns det en dörr på kortsidan av huset och där sitter det en ringklocka som går ner till spacet.

- Jag vill se om Stockholm Makerspace är en bra lokal för att jobba på mitt projekt. När kan jag komma förbi och se på lokalen?

Se ovanstående fråga om öppet hus.

Studiebesök

- Vi är ett företag/organisation som vill gärna komma på studiebesök på Stockholm Makerspace.

Ett studiebesök för 1-25 personer inkluderar en introduktion av Stockholm Makerspace och makerrörelsen, tidsåtgång runt 30-40 minuter samt en rundvisning i lokalerna och frågestund tar ungefär 1,5-2 timmar och kostar 5 000 SEK. Om det låter intressant för er, vänligen kontakta Styrelsen på [email protected]. Vi kan naturligtvis anpassa besökens tema efter vad ni är intresserade av. Stockholm Makerspace har inga anställda, vi driver hela föreningen på ideell basis och får många förfrågningar. Det är därför inte säkert att vi har möjlighet att ta emot ert studiebesök på den tid ni önskar, men vi diskuterar gärna kring tider.

- Vi har/vill starta verksamhet X. Vi skulle vilja komma förbi för att prata och dela med oss av erfarenheter?

Eftersom vi är en gräsrotsrörelse som drivs helt ideellt prioriterar vi att stötta andra ideella initiativ. Vi vet hur svårt det är att driva upp ett Makerspace från grunden utan stöd och vi vill därför gärna hjälpa andra i samma situation.

Initiativ med en finansiär i ryggen som vill lära sig av oss får boka studiebesök enligt ovan. Detta inkluderar kommunala och landstingsfinansierade verksamheter.

Bli medlem

- Hur kommer jag igång med att skapa saker på Stockholm Makerspace?

Känns det som Stockholm Makerspace är stället du vill skapa dina projekt samt träffa andra trevliga makers? Är du dessutom över 16 år? I så fall så rekommenderar vi följande:

  • Kortfattad snabbguide:
    1. Köp ett startpaket som ger en bra rabatt på årets medlemskap samt 2 månaders labbmedlemskap.
    2. Kom förbi på en nyckelutlämning (se kalendariumet) för att få din labbnyckel som ger dig 24/7 access till spacet.
    3. Besök ett 'Just Make It' event, gå på en workshop, eller bara kom till lokalen för att lära känna några andra och/eller börja skapa ditt drömprojekt!
  • Om du använder Facebook, så har vi också en aktiv medlemsgrupp du kan delta i. Denna grupp är även den mest uppdaterade källan för nyheter och event.
  • Titta på wiki-sidan Maskiner och inventarier, för att se lite vad vi har och ibland även hur man använder saker.

Vad kostar det?

Medlemsavgift

Alla betalar en medlemsavgift på 200 kronor per år. Som medlem i föreningen får du nyhetsbrev och rösträtt på årsmöten. Du får också möjlighet att delta i de workshops och kurser vi arrangerar samt möjlighet att bli labbmedlem.

Som medlem utan labbaccess har du ingen tillgång till att använda lokalen utöver arrangerade workshops och kurser.

Labbaccess

När du är medlem och vill få access till att använda lokalen så har du möjlighet att bli labbmedlem genom att betala en labbavgift på 300 kronor per 30 dagars labbaccess.

Då får du en egen nyckel, möjlighet att använda alla maskiner och att förvara dina projekt i Makerspacet.

Labbmedlemskap

- Vad är det för åldersgräns för att bli labbmedlem?

Du kan bli labbmedlem från och med att du fyller 16 år.

- Får jag ta med mina barn till lokalen, behöver dom ett eget labbmedlemskap?

Barn upp till 16 år behöver inget eget labbmedlemskap. De skall alltid vara tillsammans med förälder när de är på spacet. Du har som förälder ansvar för allt ditt barn gör och att hen inte skadar sig själv eller något.

Barn över 16 år ska ha ett eget labbmedlemskap om dom ska vara med och bygga saker i lokalen.

- Får jag som labbmedlem ta med en kompis till lokalen?

Du får ta med en kompis som gäst enstaka gånger för att visa dom lokalen, men ska din kompis vara där med dig och arbeta på ett projekt så skall hen också lösa labbmedlemskap. Du ansvarar till 100% för alla gäster du släpper in på spacet.

- Finns det plats för fler labbmedlemmar? Är det väntetid för att få bli medlem?

Det finns absolut plats för fler labbmedlemmar. Vi lever efter devisen att om det för många aktiva labbmedlemmar så är det ett lyxproblem som bör lösas med att föreningen utökar sina lokaler och resurser.

Vid ett besök kan det se lite trångt ut i labblådehyllan, men det finns planer på att expandera den rejält för att få in ett hundratal lådor till.

- Jag har betalt för fler labbmånader. När återaktiveras eller förlängs min nyckels giltighetstid?

Nycklar förlängs, återaktiveras och delas ut endast på speciella kvällar, så kallade nyckelutlämningar. Dessa kan hittas i kalendariet.

- Jag vill bli labbmedlem. Finns det någon möjlighet att få min nyckel innan nästa nyckelutlämning?

Nej, vi har inte tillgång till nyckelsystemet på valfria tider då vi delar system med resten av huset utan måste boka tillgång till den utrustning som behövs i förväg. Vi hänvisar därför till schemalagda nyckelutlämningar.

- När är nästa nyckelutlämning?

Titta i kalendariet. Det är den kanalen som gäller för att kommunicera nyckelutlämningsdatum.

- Jag hittar ingen nyckelutlämning i kalendariet?

Då finns det ingen schemalagd just nu, och därmed kan ingen svara på när nästa är. Titta tillbaka om några dagar så kommer det säkert finnas nya nyckelutlämningar schemalagda.

Företag & tjänster

- Kan mitt företag/organisation bli medlem och tillverka våra prototyper på Stockholm Makerspace?

Nej, vi accepterar endast privatpersoner som medlemmar och tillverkning för kommersiell verksamhet är inte tillåten på Stockholm Makerspace. Vi hänvisar er i stället till att ta kontakt med tex ToolSpace eller Prototal

- Kan mitt företag komma på ett inspirationsbesök till Stockholm Makerspace?

Se sektionen om studiebesök ovan.

- Jag har problem med sak X, kan ni laga den / Jag vill få tjänst X utförd mot betalning / Kan ni tillverka en prototyp åt mig?

Om du vill att någon annan ska göra något åt dig så är det troligtvis ingen tjänst som Stockholm Makerspace erbjuder. Vår verksamhet bygger på att du blir medlem och gör saker själv. Vi har inga anställda och agerar inte någon form av kompetensförmedling.

Lokalen och dess utrustning

Öppettider

- Vad har lokalen för öppettider?

För labbmedlemmar är lokalen alltid öppen, du får en egen nyckel och kan komma och gå som du vill under tiden du har ett aktivt labbmedlemskap.

Maskiner & verktyg

- Finns det personal på plats som kommer lära mig hur jag använder maskinerna?

Nej, Stockholm Makerspace är en ideell förening utan några anställda. Du är själv ansvarig för att lära dig att använda utrustningen på ett korrekt sätt. Våra medlemmar är för det mesta väldigt vänliga och hjälpsamma av sig, så bara du är trevlig, nyfiken och frågar så brukar det lösa sig. :-)

- Får jag använda alla maskiner utan någon speciell utbildning?

Det finns några maskiner som vi kräver att du deltar i en intro-kurs/workshop för att få använda, till exempel vår laserskärare. Detta står då på maskinens wiki-sida. Dessa kurser/workshops utannonseras i vårt kalendarium och i vår facebookgrupp. Ser du ingen där så finns det helt enkelt ingen schemalagd under den närmaste tiden och du får själv hålla koll så att du ser när dem utannonseras. Observera att dessa workshops alltid kräver att du anmäler dig i förväg.

- Hur fungerar det med bokning av maskiner?

För de flesta maskiner gäller principen "först till kvarn" och att dela med sig på ett schysst sätt, och därmed ingen form av förbokning.

Det finns ett par undantag från detta, tex Laserskäraren, som kräver att du bokar tid i förväg. I sådana fall så står detta på maskinens wiki-sida.

- Hur fungerar det med förbrukningsmaterial?

Grundregeln är att allt förbrukningsmaterial är ditt eget ansvar att införskaffa och ta med dig. Detta gäller allt från träbitar att tälja på till filament att använda i 3D-skrivarna till frässtål att använda i fräsen.

Sen finns det vissa områden där vi tillsammans har ordnat att föreningen har köpt in material som finns till försäljning i lokalen till ett självkostnadspris. Detta gäller speciellt material som är populära att använda men svåra att få tag på i mindre kvantiteter eller som privatperson, tex metall för fräsning/svarvning, interiörlimmad plywood för laserskärning, textiltransfer för tryck på kläder mm. Dessa material finns i lokalen och du betalar för det du tar via vår webbshop.

- Vad händer om jag har sönder maskin X när jag använder den?

Om det hela inte kan ses som en normal förslitningsskada utan har orsakats på grund av felaktigt användande eller oaktsamhet så står du för kostnaden och är ansvarig för att det blir reparerat.

- Har ni maskin/verktyg X?

Ta en titt på sidan Maskiner och Inventarier, där finns en stor del av vår utrustning och maskiner dokumenterade. Om du inte hittar svaret där så kom på besök och titta efter eller ställ frågan i vår medlemsgrupp på Facebook.

- Kan jag låna verktyg X?

Vi lånar inte ut verktyg, men du kan bli medlem och använda verktygen här på spacet.

Förvaring

- Hur fungerar det med förvaring av projekt och liknande mellan besöken på spacet?

Alla medlemmar med aktivt labbmedlemskap får ställa en så kallad "labblåda" i hyllorna i korridoren. Det är en plastlåda av modell SmartStore Classic 31 eller SmartStore Home 31. Du köper den själv och de säljs på bland annat Clas Ohlson och Jysk. Observera att det är just dessa modeller som gäller. Det är mycket enklare att packa effektivt om allas lådor har samma storlek. Märk labblådan med ditt namn och medlemsnummer. (Här är en exemple skylt för din labblåda: Labblåda skylt / Lab box label.

Om du avser att ta en paus och inte vara aktiv labbmedlem under mer än en månads tid så skall du plocka hem din labblåda. Om du låter den stå kvar mer än 45 dagar efter det att ditt labbmedlemskap förfallit så tillfaller lådan och dess innehåll föreningen.

- Mitt projekt är mycket större än en labblåda, kan jag förvara det på spacet ändå?

Vi har inga större utrymmen som inte används, utan lokalen är rätt kompakt trots sin storlek på 300 m2. Om projekt går att ställa i respektive rum på ett sätt som gör att det inte står i vägen, är väl uppmärkta med namn, medlemsnummer och mobilnummer och det endast gäller under en kortare tid (enstaka vecka eller liknande) så går det ofta bra i mån av plats.

Projekt som inte är uppmärkta, står i vägen eller står kvar en längre tid kommer obönhörligen att kastas.

Övrigt

- Kan jag få hjälp med X till mitt projekt?

Det finns ingen som är på spacet endast för att hjälpa dig, men om du pratar med andra labbmedlemmar på spacet eller ställer en fråga i vår facebookgrupp så kan det mycket väl finnas någon annan medlem som kan hjälpa dig att komma igång så att du kan göra det själv.

- Är pälsdjur tillåtna i lokalen?

Nej, det är förbjudet att medföra hund och andra pälsdjur i Stockholm Makerspaces lokaler. Undantaget från detta förbud är certifierad assistanshund i tjänst.

Workshops & Aktiviteter

Workshops och kurser

- Kan ni hålla en kurs i X?

Kurser och workshops på Stockholm Makerspace bygger helt på att någon av våra medlemmar vill hålla den. Styrelsen har ingen möjlighet att "se till" att en workshop/kurs blir av. Det är helt upp till våra helt ideella kursledare att själva bestämma sig för att de vill hålla kurs X och när de vill göra det.

- När är nästa introkurs/workshop för X?

Tillgängliga kurser finns i kalendariet och brukar även läggas upp i Facebook-gruppen Stockholm Makerspace - Medlemmar.

Finns det ingen workshop där så har ingen medlem erbjudit sig att hålla kursen idellt just nu. Då får du bevaka Facebook-gruppen och/eller kalendern för att se nästa tillfälle. Vissa workshop bokas fullt väldigt snabbt!

- När kan det bli aktuellt med att hålla nästa introkurs/workshop i X?

Se ovanstående svar.

Jag vill bli kursledare

- Jag vill arrangera en kurs/workshop om X

Kul! Läs mer på sidan Workshops.

Barnaktiviteter

- Har ni någon verksamhet för barn?

Stockholm Makerspace har själva ingen verksamhet för barn i dagsläget.

Sponsring

- Mitt företag är intresserat att sponsra Stockholm Makerspace, hur går vi till väga?

Vad kul! Skicka ett mail till [email protected] så tar vi diskussionen därifrån.

Reklam

- Hej, jag vill marknadsföra vår produkt/kurs/tävling/event. Kan ni sprida detta i ert nätverk?

Vi vill undvika att sprida allt för mycket saker i våra nätverk och tar därför betalt för alla organisationer som vill nå våra medlemmar på detta sätt. Om ni är intresserade så kan ni få köpa en reklamplats i någon av våra kanaler. Kontakta oss på [email protected].