Skillnad mellan versioner av "Rengör 3d-skrivaplattan"

Från Stockholm Makerspace Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Rengör Skrivarplattan till 3d-skrivare)
 
Rad 5: Rad 5:
 
Men om du får bra fäste till största delen, men det släpper lite här och där, så kan följande enkla steg hjälpa till.
 
Men om du får bra fäste till största delen, men det släpper lite här och där, så kan följande enkla steg hjälpa till.
  
#Ta bort glasplattan ur skrivaren.
+
#'''Ta bort glasplattan ur skrivaren.''' Dra de två metalclipsen på framsidan utåt. Lyft sedan glasskivans framkant lite och dra den utåt tills den släpper ut bakclipsen.
#Skrapa loggrant bort eventuella utskriftsrester med en metallskrapa.
+
#'''Skrapa loggrant bort eventuella utskriftsrester med en metallskrapa.'''
#Tvätta den med diskmedel och vatten. Diskmedel och vatten löser upp det mesta av den typ av skit som normalt finns på en skrivarplatta.
+
#'''Tvätta den med diskmedel och vatten.''' Diskmedel och vatten löser upp det mesta av den typ av skit som normalt finns på en skrivarplatta.
#Rengör med T-röd / Isopropanol. Behövs normalt inte, men om du har det till hands så löser alkohol upp det mesta som inte diskmedel rår på.
+
#'''Rengör med T-röd / Isopropanol.''' Behövs normalt inte, men om du har det till hands så löser alkohol upp det mesta som inte diskmedel rår på.
#Sätt tillbaka glasplattan i skrivaren.
+
#'''Sätt tillbaka glasplattan i skrivaren.''' Samma sätt som du tog ut den, fast omvänt ordning. Om skivan har en klisterlapp på sig, vänd den sidan uppåt. Vissa skrivarplattor har en behandling ena sidan som gör att materialet fastnar bättre.
 
+
#'''Om du vill: Stryk ett tunnt lager stiftlim över hela plattan.''' Stryk metodiskt så att du inte missar någon del men heller inte får fler lager någonstans.
==Frågor från mig som skrev denna text==
 
 
 
*Är det bara att knäppa logg glasskivan med de fyra knäppena som det ser ut som den sitter fast med, eller finns det något mer knep / varning man behöver ha koll ?
 
*Jag har läst någonstans att vissa skrivarplattor har två sidor med olika egenskaper. Gäller det våra skrivare också?
 

Nuvarande version från 24 augusti 2020 kl. 19.12

Rengör Skrivarplattan till 3d-skrivare

Om du inte får fäste någonstans alls på skrivarplattan, då är det nog något som är fel med skrivaren eller dina inställningar.

Men om du får bra fäste till största delen, men det släpper lite här och där, så kan följande enkla steg hjälpa till.

  1. Ta bort glasplattan ur skrivaren. Dra de två metalclipsen på framsidan utåt. Lyft sedan glasskivans framkant lite och dra den utåt tills den släpper ut bakclipsen.
  2. Skrapa loggrant bort eventuella utskriftsrester med en metallskrapa.
  3. Tvätta den med diskmedel och vatten. Diskmedel och vatten löser upp det mesta av den typ av skit som normalt finns på en skrivarplatta.
  4. Rengör med T-röd / Isopropanol. Behövs normalt inte, men om du har det till hands så löser alkohol upp det mesta som inte diskmedel rår på.
  5. Sätt tillbaka glasplattan i skrivaren. Samma sätt som du tog ut den, fast omvänt ordning. Om skivan har en klisterlapp på sig, vänd den sidan uppåt. Vissa skrivarplattor har en behandling på ena sidan som gör att materialet fastnar bättre.
  6. Om du vill: Stryk ett tunnt lager stiftlim över hela plattan. Stryk metodiskt så att du inte missar någon del men heller inte får fler lager någonstans.