Material till vinylskärare

Från Stockholm Makerspace Wiki

Denna sida beskriver kortfattat de olika vinyler som finns till försäljning på spacet och deras användningsområden.

Spacets vinylskärare

Vi har två vinylskärare. Du kan läsa mer om dem på deras respektive sidor:

Allmänt om vinyl

Vinyler kommer på rulle och förvaras under bordet vid vinylskärarna. Observera att priset varierar beroende på sort och köps per påbörjad decimeter.I en hurts finns en låda där du kan ta eller lämna spillbitar - observera att vinylskärarna har olika mått för minsta hanterbara bit.

Självhäftande vinyler

Motiven skärs oftast ut rättvänt, appliceringstejp/appliceringsfolie används sedan för att "lyfta" vinylen från bäraren till objektet det ska fästas på. Självhäftande vinyler har klibbig baksida och en oklibbig bärare på baksidan.

Ett vanligt arbetsflöde för självhäftande vinyler är att:

 1. En vinylskärare används för att skära ut mönster ur vinylen, men med ett tryck så att endast vinylen skärs och inte bäraren.
 2. En pincett eller rensverktyg (ser ut som tandläkarkrok) används för att pilla bort den vinyl som ej ska vara kvar i motivet efter skärning/innan applicering.
 3. Appliceringstejp läggs på vinylen och en skrapa (eller bankkort) kan användas för att hjälpa appliceringstejpen att få bra kontakt med vinylen.
 4. Bäraren på baksidan av vinylen tas bort försiktigt.
 5. Vinylen trycks mot den slutgiltiga ytan. Se till att undvika luftbubblor - även här kan en skrapa användas för att se till att kontakten blir så bra som möjligt. Skrapa från mitten ut.
 6. Appliceringstejpen tas bort.

Skyltvinyl

Används för motiv på till exempel skyltar, fönster och annat. Finns som glansig och matt i flera färger. Skyltvinyl motstår solblekning och väder bra. Länk till tillverkare: ORACAL® 651 Intermediate Cal: ORAFOL Europe

Schablonvinyl

Används för schablonmålning och är lämplig för de flesta släta underlag. Schablonvinylen ska tåla de flesta färger och lösningsmedel och är gjord för att kunna tas bort utan att lämna spår.

Glasvinyl

Används för att ge en "blästrad" eller "frostad" look på fönster, ser silvrig ut på rullen.

Blästervinyl

Turkos, gummiartad vinyl med rejält klibbig baksida som går att ta bort utan att lämna märken. Vinylen är gjort för att tåla sandblästring relativt bra och fungerar därför som en schablon och maskering för att skapa bilder eller mönster genom gravering i blästerskåpet. Länk till tillverkare: ORAMASK® 831 Sandblast Film: ORAFOL Europe För mer information om sandblästring se sidan Blästerskåp.

Appliceringstejp

Är inte en vinyl i sig, utan används för att överföra vinylen till ytan du vill ha den på. Tjock, klibbig och saknar skyddsplast. Beige färg. Det finns två sorter, en som påminner om maskeringstejp, och en annan som är mer plastig och aningen genomskinlig. De två sorterna är ganska likvärdiga, och valet mellan dem är mest en personlig preferens.

Textiltransfer

Används om du vill göra mönster på textiler. Motivet skärs oftast ut SPEGELVÄNT, då man lägger vinylen/folien "upp och ned" när man fäster den på tyget med värmepressmaskinen. Textilvinyler har en klibbig bärare medan vinylen blir klibbig först vid värmepressning pch fastnar då på tyget.

På varje rulle textilvinyl finns information om sort, rekommenderad temperatur/tryck/tid för applicering med värmetryckmaskinen, om bäraren ska dras bort medan det är varmt efter appliceringen (peel hot) eller om det ska svalna först (peel cold) samt vilken temperatur det tål att tvättas i efteråt. På Makerspace används huvudsakligen textilvinylen Sisers PS.Film (kallas även Easyweed på den amerikanska marknaden). Det är ett av dom bästa materialen på marknaden, det är polyuretanbaserat, tunt och flexibelt, tål många tvättar i upp till 80C och uppfyller Oeko-tex standard 100 klass 1 (dvs godkänd för att använda på bebiskläder och dylikt). Observera att lägre tvättemperatur gäller för de andra sorterna.


Ett vanligt arbetsflöde för textilvinyler är att:

 1. En vinylskärare används för att skära ut mönster ur vinylen, men med ett tryck så att endast vinylen skärs och inte bäraren.
 2. En pincett eller rensverktyg (ser ut som tandläkarkrok) används för att pilla bort den vinyl som ej ska vara kvar i motivet efter skärning/innan applicering.
 3. Placera vinylmotivet på tyget och applicera med hjälp av värme och tryck. Rekommenderat är att använda värmepressmaskinen Transferpress Transmatic TS 5PA.
  • Vid tryck på en keps finns en speciell värmepressmaskin för detta. [länk till mer info kommer när wikisidan skapats kring detta.]
 4. Vid tryck med flera olika färger appliceras en vinyl i taget. För att skydda tidigare applicerad vinyl lägg på bakplåtspapper där bäraren på nästa färg inte täcker.

Siser PS.Film

Standard slät texiltransfer. Länk till tillverkare: Siser Heat Trasfer Vinyl

Siser PS.Film Extra

Ythäftande texiltransfer för "svåra" material likt nylon.

Siser PS.Stretch

Slät Texiltransfer för stretchmaterial. Länk till tillverkare: Siser PS.Stretch Heat Trasfer Vinyl

Siser Stripflock

Texiltransfer med en flockad sammetslik yta

Siser Thermoreflex

Reflexmaterial av samma typ som återfinns på varselvästar och liknande.